Москва поручује ЕП: Искључите нас из СВИФТ-а и нафту ћете плаћати у кешу

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГрб на згради Савета Федерације Русије
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Антируска резолуција Европског парламента нема правну тежину, рекао је заменик Међународног комитета Савета федерације Владимир Џабаров. Ако Русију искључе из међународног система за плаћање СВИФТ, ЕУ ће за нафту морати да „спреми кофере с кешом“, додао је он.
„Европски парламент је орган који никада ништа не одлучује, његове препоруке, резолуције немају правну тежину. ЕП се претворио у епицентар русофобије“, рекао је Џабаров, који је и генерал Федералне службе безбедности.

Европски парламент је јуче представио нацрт резолуције у којој се, између осталог, предлаже да се заустави изградња „Северног тока 2“ и искључи Русија из платног система СВИФТ.

О нацрту резолуције ће се гласати данас, али шеф европске дипломатије Жозеп Борељ већ је поручио да Унија нити може да заустави реализацију пројекта гасовода, нити да искључи Русију из међународног платног система.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Борељ се пожалио Европском парламенту: Пред нама су тешки тренуци са Русијом

„Свифт је међународна приватна организација и ту ЕУ нема компетенције… "Северни ток" је контроверзна тема. Европска комисија је већ саопштила да тај пројекат не доприноси диверсификацији енергетских извора ЕУ. Међутим, то је одговорност приватних компанија и ЕУ нема инструменте да доноси одлуке о судбини овог приватног пројекта“, рекао је јуче европски дипломата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала