Повика из Приштине на нон пејпер – опробани систем косовских Албанца да покажу да желе све

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова у Приштини
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Реаговање косовских званичника на такозвани „нон-пејпер“ који се тиче решења косовског питања је обичан блеф, јер не желе компромисе, а ове оптужбе и понашање па чак и најаве протеста су њихов опробан систем да добију оно што желе у потпуности.

Ово је мишљење политиколога др Дејана Вука Станковића на готово па хистеричну паљбу из Приштине због помињања аутономије за север Косова у „нон –пејперу“ који се појавио у косовским медијима.

„Два нон- пејпера говоре о независности Косова и оба су Албанци дочекали на нож и с дозом скепсе зато што нису до краја испоштоване њихове максималистичке политиче и националне претензије,“ објашњава др Станковић.

Повика из Приштине политички блеф

Из тих разлога они су против документа који би за њих представљао, додаје наш саговорник, у суштини и политички успех и неку врсту ојачања.

„Њихово понашање је једна врста политичког блефа где покушавају да притисак пребаце на Београд како би Србија прихватила оно што се у тим документима предвиђа. Дакле, један пропагандни потез који под фирмом незадовољства због свих њихових неиспуњених захтева афирмише нужност признања Косова од стране Србије,“ каже саговорник Спутњика.

Он је сигуран да овакво понашање косовских политичара неће оставити нарочит утисак на српску страну нити ће утицати на њене ставове.

„Што се тиче оног дела међународне заједнице који је овај план и предложио, албанска реакција у суштини и одговара, и не одговара, тако да је све што се дешава у границама очекиваног, предвидивог и донекле режираног,“ закључак је др Станковића. 

Харадинај прича о немирима

Иначе, на нови „нон пејпер“ од косовских политичара најгласније је реаговао лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај који је чак најавио немире уколико се дозволи формирање аутономног округа Северног Косова, како предлаже тај документ.

Председница привремених институција самоуправе у Приштини Вјоса Османи истакла је да сви „нон пејпери“ и идеје које су у њима представљене, као што је промена граница, иду ка дестабилизацији региона, а извор таквих намера је, како тврди, у Србији.

По њеним речима, „пажљиво читање ових „нон пејпера“ и идеја представљених у њима (као што су промена граница, стварање аутономних режима или трећих сила) јасно показује ко је правио нацрт ових докумената“. Како је рекла, то је стара стратегија Србије, која се сада понавља како би постала део дневне дебате, а затим и дијалога и "зато не треба да упаднемо у замку".

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала