Премијер Саксоније: Берлин намерава да брзо пусти у рад „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Немачка је заинтересована за позудане испоруке гаса из Русије у будућности и намерава да брзо пусти у рад „Северни ток 2“, изјавио је премијер савезне немачке државе Саксоније Михаел Кречмер, отварајући 13. руско-немачки онлајн форум сировина.

Како је рекао, теме форума много су се промениле у поређењу са претходним конференцијама.

„Данас разговарамо о обновљивим изворима енергије и водонику“, рекао је министар.

Он је истакао да Русија има велики потенцијал у тој области.

„Стога је избор тема изразито усмерен ка будућности. Заинтересовани смо да и у будућности добијамо поуздане испоруке гаса из Русије. Та земља покрива 40 одсто потреба ЕУ за гасом, зато желимо брзо да пустимо у рад нови гасовод 'Северни ток 2'. Такође желимо да разговарамо о томе како производња водоника може да гарантује да овде у Европи потражња буде задовољена“, рекао је Кречмер.

С тим у вези, амбасадор Русије у Немачкој Сергеј Нечајев је изјавио на форуму да „Северни ток 2“ јача енергетску безбедност Немачке и читаве Европе. Он је истакао да су сви уверени да ће гасовод бити довршен и пуштен у рад.

„Успешно сарађујемо у тој области већ дуже од пола века. Наш заједнички енергетски пројекат 'Северни ток 2' доприноси јачању енергетске безбедности не само Немачке, већ и целог европског континента. Његова економска сврсисходност не изазива сумње. Сви су уверени да ће, упркос извесном противљењу, гасна магистрала бити успешно завршена, као и да ће њоме потећи руско плаво гориво, које је толико потребно европској економији у условима енергетске транзиције“, рекао је Нечајев.

Раније је било саопштено да је брод „Академик Черски“ започео полагање цеви гасовода „Северни ток 2“ у водама Данске.

Проблеми са изградњом гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Брод за постављање гасоводних цеви Фортуна у луци Висмар - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Потпредседник руске владе: „Северни ток 2“ ће бити завршен ове године

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Полагање цеви је настављено годину дана касније када је брод за полагање цеви „Фортуна“ положио 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрим 2 АГ“ (оператера пројекта), недовршено остало приближно 148 километара цевовода од укупне дужине од 2.460 километара – остало је да се постави још 120 километара цеви у водама Данске и око 28 километара у немачким водама. Данске власти дозволиле су могућност наставка радова помоћу „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала