Прва Васкршња посланица патријарха Порфирија

© AP Photo / Darko VojinovicПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
У првој Васкршњој посланици од ступања на дужност првог међу једнакима, патријарх Српске православне цркве Порфирије са свим епископима позвао је на братску слогу, унутрашње црквено, а онда и национално, језичко и културно јединство свих.

„Не допустите времену и приликама да вас поделе и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке Цркве! И поред чињенице да сте стално под одређеним притисцима, што међу вама изазива несугласице и расправе, молимо се Васкрслом Господу за вас да у њему васкрсломе пронађете снагу за своје јединство и крепост за братску слогу“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да су мисли и молитве СПЦ ових дана посвећене свим болеснима, а нарочито инфициранима вирусом ковид-19, као и ка свим лекарима и медицинском особљу, који се, како је навео, самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу оболеле од короне и других болести.

Иако смо се, каже, прошле године надали да ће болест проћи то се није догодило.

„Нажалост, не само да није прошла већ је и у овој години наставила да хара широм света. Данас се молимо за оздрављење свих оболелих, као и за покој душа свих упокојених“, навео је патријарх.

Поручио је да се данас Црква посебно молитвено сећа на напаћену браћу и сестре на Косову и Метохији.

Њих, каже, Црква посебно поздравља и охрабрује да буду чврсти и постојани у вери, нади и љубави.

У обраћању духовној деци, синовима и кћерима Косова и Метохије, патријарх је поручио да је са њима, како је истакао, сав српски народ.

„Са вама сви православни народи света, са вама су сви правдољубиви и истинољубиви људи. Можда ништа није тако силно ујединило православне хришћане света као Косово и Метохија, символ достојанства, части, праведне борбе за слободан живот на прадедовским огњиштима и отпора сили и неправди...“, навео је патријарх Порфирије.

У своје и у име свих епископа, патријарх се посебно обратио свим верујућим поносне Црне Горе.

„Са вама су наша љубав и наше молитве, драга децо духовна, јер сте ви у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама“, навео је патријарх, уз позив на јединство и заједништво са свом браћом и сестрама како у Црној Гори тако и у Србији и широм света.

„Молитве и благослови великих угодника Божјих, светитеља и чудотвораца Василија Острошког, Петра Цетињског и свих светих нека вас прате и буду са вама у свим вашим борбама за победу добра над злом, љубави над мржњом, јединства над поделама, светиње над мрзошћу духовне пустоши“, нагласио је патријарх.

Порфирије је срдачно поздравио и браћу и сестре у Републици Српској и Босни и Херцеговини, у Хрватској, Словенији и Северној Македонији, уз поруку да не сумња да ће верници у тим земљама са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним суседима.

„Васкрсли Христос Господ нека буде са свима вама и са свим људима добре воље око вас“, поручио је патријарх Порфирије, уз традиционални васкршњи поздрав „Христос васкресе“, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала