Радев: Бугарски парламент има последњу шансу да формира владу

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарски парламент
Бугарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев даће парламенту последњу шансу да формира владу. Он ће 5. маја предати мандат трећој политичкој сили, Бугарској социјалистичкој партији (БСП), саопштила је телевизија „бТВ“ позивајући се на прес службу шефа државе.

Како се наводи у саопштењу телевизије, ако БСП не успе да формира владу, то ће довести до тога да ће Румен Радев именовати званичну владу, а онда ће се одржати и поновљени парламентарни избори.

Формирање владе још увек није завршено. ГЕРБ није успео да формира парламентарну већину, с обзиром да су противници, које представљају БСП и нове опозиционе партије „Има такав народ“ и „Демократска Бугарска“, категорично одбили да преговарају са владајућом странком. Након тога је мандат предат другој политичкој снази „Има такав народ“.
Бугарски премијер Бојко Борисов гласа на парламентарним изборима у Софији. - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Борисов жели нови мандат за формирање Владе

Опозиција је одмах вратила мандат. Лидер партије Слава Трифонов је објаснио да нема довољну подршку за формирање владе. Премијер Бојко Борисов га је назвао кукавицом и скренуо пажњу на то, да је 165 посланика било спремно да га подржи, односно, више од половине парламента (у Народној скупштини Бугарске има 240 посланика).

Одлука Трифонова да врати мандат није била изненађење и показала је да опозиционар заиста рачуна на понављање избора, на којима ће га подржати већи број бирача, раније је изјавио социолог Добромир Живков из маркетиншке агенције „Маркет линкс“.

„Странка 'Има такав народ' објавила је да је немогуће формирати стабилну већину у овом парламенту, али, у ствари, странка очекује бољи изборни резултат. Очекују да ће им присталице протеста (лети су у Бугарској били антивладини протести великих размера) пружити већу подршку, што би приближило стабилнијем облику управљања“, рекао је Живков за портал „Медиапул“.

Лидер БСП Корнелија Нинова, која би требало да добије мандат за формирање владе, најавила је да ће о својим даљим акцијама рећи касније.

„Данас у 15:30 сазивамо ванредно заседање Извршног комитета који ће одлучити о датуму и времену сазивања Националног савета, на коме ћемо разговарати о ситуацији и одлучити шта ћемо даље урадити са трећим мандатом“, закључила је Нинова.

Подсетимо, у Бугарској су се 4. априла одржали парламентарни избори, после којих је водећа политичка партија остала владајућа партија Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) Бојка Борисова. На другом месту је сасвим неочекивано била непарламентарна опозициона партија „Има такав народ“ телевизијског водитеља Славе Трифонова. БСП, која је у претходном сазиву била на другом месту по броју посланика, сада је на трећем месту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала