Руска амбасада демантује: Судан није замрзнуо споразум са Русијом о изградњи војне базе

CC BY 2.0 / Christopher Michel / Главни град Судана Картум
Главни град Судана Картум - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Информације о суспензији споразума за изградњу руске војне базе на Црвеном мору у Судану нису истините, саопштила је руска амбасада у Картуму поводом тврдњи арапских медија да је званични Картум замрзнуо споразум са Москвом.
„Амбасада истиче да наведене тврдње које су се појавиле у регионалном и суданском медијском простору о наводној суспензији примене Споразума између Руске Федерације и Републике Судан о стварању логистичког центра за руску морнарицу на територији Судана – нису истините, шта год говорили такозвани 'извори'“, саопштила је руска амбасада.

Амбасада је истакла да није примила никаква обавештења од суданских власти у вези са тим.

Истовремено, дипломате су нагласиле да актуелни споразум ступа на снагу тек након што га ратификују обе стране.

„Будући да се то још увек није догодило, све остале тврдње су подле и имају за циљ да нанесу штету традиционално пријатељским односима Русије и Судана без обзира на спољнополитичку конјунктуру“, додала је амбасада.

Раније је телевизија „Ал Арабија“, позивајући се на неименовани извор, саопштила да је Судан замрзнуо споразум са Русијом о изградњи војне базе на Црвеном мору. Телевизија је такође јавила да је званични Картум обуставио даље распоређивање руских војника на бази Фламинго. Према наводима извора, споразум је суспендован док га парламент, Суверено веће Судана или влада земље не одобре.

С тим у вези, портпарол Министарства иностраних послова зе северноафрике земље Ал Мансур Булад изјавио да МИП тренутно нема званичну потврду о суспензији споразума.

У новембру 2020. године објављено је да је склопљен споразум о изгради руске војне базе у Судану. Како се наводи у документу, максималан број руског персонала у бази не би смео да буде већи од 300 особа, нити да се тамо налази више од четири брода истовремено. Из текста споразума од 1. децембра 2020. године следи да је морнарица добила могућност да користи логистички центар у Судану током 25 година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала