Руски посланик о ситуацији у Донбасу: Русија неће учествовати у ратовима, већ ће их окончавати

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаДржавна дума Русије
Државна дума Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Русија неће учествовати у ратовима, она ће их обустављати и спасавати људи, изјавио је председник Одбора за међународне послове руске Думе Леонид Слуцки, коментаришући ситуацију на истоку Украјине.

„Запад очигледно види становништво југоистока Украјине једноставно као инструмент за супротстављање Русији. Покушавају да нас увуку у рат. Покушавају да нас увуку у војну конфронтацију са Кијевом како би целом свету показали да Русија угрожава стабилну и мирну архитектуру новог века“, објаснио је Слуцки.

Како је рекао на брифингу у агенцији „Русија севодња“, иако у Донбас нема тешког наоружања, Русија је све време оптуживана да је то оружје присутно и уводе јој санкције.

„Русија се неће увлачити ни у какве ратове, она ће их завршавати, спречавати и спасавати људе“, истакао је посланик.
Обмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Кијев блокирао руске механизме за примирје у Донбасу

С тим у вези, заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је раније да у интересу Русије није улазак у рат и да је, штавише, Москва спремна да сарађује чак и са онима који још увек имају фантомске болове након распада СССР.

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала