Руски сенатор: Власт у Кијеву преузимају националисти

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУчесници марша неонациста у Кијеву
Учесници марша неонациста у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
Марш неонациста у Кијеву у знак сећања на СС дивизију „Галиција“ сведочи о томе да власт у Украјини преузимају националисти, присталице Степана Бандере изјавио је за Спутњик први заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Владимир Џабаров.
Према његовим речима, није јасно зашто у овој ситуацији Европа, која критикује Русију због ситуације са блогером Алексејем Наваљним, „стидљиво ћути“, „иако се у Кијеву појављује националистички режим“.

Џабаров је такође нагласио да Украјинци, допуштајући такве сумњиве догађаје, „скрнаве сећање на своје хероје који су се борили против нацизма“.

У центру Кијева у среду је одржан марш неонациста у знак сећања на СС дивизију „Галиција“.

СС дивизија „Галиција“ формирана је 28. априла 1943. у Лавову и постојала је до следећег лета, када ју је Црвена армија поразила у близини украјинског града Броди. Војници дивизије чинили су ратне злочине против цивила, а између осталог, учествовали су у разарању пољског села Гута Пењацка, где је убијено више од 500 људи. СС трупе, међу којима је била и дивизија „Галиција“, одлуком Нирнбершког суда проглашене су за злочиначку организацију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала