Свечани испраћај првог лета новог авиона „Ер Србије“ са ликом Николе Тесле за Њујорк

© Tanjug / JADRANKA ILICСвечани испраћај првог лета новог авиона „Ер Србије“ са ликом Николе Тесле за Њујорк
Свечани испраћај првог лета новог авиона „Ер Србије“ са ликом Николе Тесле за Њујорк - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
На београдском аеродрому организован је свечани испраћај новог авиона „Ер Србије“ са ликом и именом чувеног српског научника Николе Тесле на први лет за Њујорк.

Генерални директор „Ер Србије“ Данкан Нејсмит изјавио је да ће авион полетети за око четири сата.

„Успостављање директног лета до Њујорка пре скоро пет година представљало је прекретницу. Досад смо превезли преко 320.000 путника на овој рути. Како бисмо додатно ојачали везу између региона и САД авион ће носити лик научника Николе Тесле“, истакао је Нејсмит, напомињући да је Њујорк најпрофитабилнија дестинација „Ер Србије“.

​Састављен је и нови мени инспирисан Теслом и његовим начином исхране, додао је Нејсмит.

„Унутрашњи дизајн рефлектује три ствари — енергију, фреквенцију и вибрацију“, истакао је Нејсмит.

Догађају присуствује и премијерка Ана Брнабић која је истакла да је Србија победница управо зато што је имала „Ер Србију“

Ер Србија је током прошле године вратила 10.310 грађана Србије који су били заглављени широм света на аеродромима у државама које су затварале своје границе. Ми смо могли да се ослонимо на нашу националну авио-компанију — да је нисмо имали не знам како бисмо тако нешто успели да остваримо“, казала је Брнабићева.

Она је истакла да лик Николе Тесле на новом авиону симболизује шта Србија данас јесте и шта ће бити у будућности — сву снагу иновација и памети, упорност, таленат и образовање.

„То је све што ми носимо у нашем генетском коду“, додала је премијерка Србије.

Иначе, нови авион „ербас А330-200“ је свој јединствени изглед добио у Шенону у Ирској.

За процес фарбања, током којег су употребљене 22 различите боје и око 250 литара фарбе, било је потребно осам дана непрекидног рада у три смене, са тимовима од око 10 људи по смени, саопштено је раније из „Ер Србије“.

Произведен 2008. године, нови авион је годину дана млађи од претходног млазњака истог типа у флоти „Ер Србије“, а његов претходни оператер била је руска национална авио-компанија „Аерофлот“.

Авион ће у српском регистру ваздухоплова бити уписан као YU-ARB, а за разлику од првог „ербаса А330“ YU-ARA, који је користио „Џенерал електрикове CF6“ моторе, нови авион има „Ролс-Ројсове“ погонске јединице, пренео је Танјуг.

Најновије појачање у флоти националног авио-превозника имаће конфигурацију са 21 седиштем у бизнис класи и 236 седишта у економској класи.

Први А330 YУ-АРА који је српски авио-превозник изнајмљивао, у власништву је "Етихад ервејза".

Погледајте како је изгледао процес фарбања новог авиона са ликом Николе Тесле:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала