„Врата су скоро затворена“ за решавање проблема Донбаса

© Sputnik / Ирина Геращенко / Уђи у базу фотографијаУлица у Доњецку
Улица у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Пратите нас
По питању постизања решења конфликта између Кијева и Донбаса „врата су скоро затворена“, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
„Желео бих да укажем на велике контрадикције у позицији Кијева. Са једне стране, он се обраћа становницима Крима и становницима Украјине, тврдећи да су они део те државе и да Кијев жели да се они врате“, рекао је Пољански.

„Питање Крима је затворено, као што знате. Питање Донбаса није, али су се врата скоро залупила, јер су људи тамо свакодневне пушчане мете украјинске стране. Они су врло мало мотивисани да се врате назад“, нагласио је он.

Дипломата сумња да ће кијевске власти на овај начин убедити побуњенички регион да се врати у Украјину.

Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала