"Јако сумњиво": Мистериозна компанија дошла у посед неискоришћеног дела Интернета

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаМрежа каблова интернет сервера
Мрежа каблова интернет сервера - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Мистериозна компанија смештена у канцеларијске просторе који се налазе изнад једне банке у америчкој савезној држави Флориди јавила је светским рачунарским мрежама да од сада управља великим, претходно неискоришћеним делом Интернета који се претходно налазио у власништву Министарства обране САД.

Тај део се у међувремену учетворостручио на 175 милиона интернет адреса те представља 1/25 тренутног интернета.

"Огроман је. То је највећа ствар у историји интернета", рекао је Доуг Мадорy, директор за анализу интернета у компанији за управљање мрежама Кентик.

Такође, тај је део двоструко већи од простора на интернету који користи Министарство обране САД-а.

Након што се заједница запослених који раде на интернет мрежама ишчуђавала над споменутом појавом, Министарство обране САД-а врло је штуро објаснило о чему се ради.

То објашњење, међутим, није садржало одговоре на нека основна питања. Министарство није рекло зашто је управљање тим простором поверила компанији која наочиглед није ни постојала до септембра 2020. године.

Руководилац Управе за дигиталну обрану у Министарству обране САД-а Брет Голдстин објавио је 23. априла да се америчка војска "нада да ће успети да процени , евалуира и онемогућити коришћење интернет простора Министарства".

Да цела прича буде још занимљивија, мистериозна промена на интернету догодила се на дан када је Џо Бајден постао 46. председник Сједињених Америчких Држава, пише АП.

Мамци за хакере

Из ДДС-а су тада такође рекли да се надају да ће у склопу напора да се обране од сајбер напада које предузимају непријатељи САД-а "препознати потенцијалне рањивости".

Навели су да ти непријатељи за нападе користе неискоришћене интернет адресе те чак и блокове адреса. У Голдстиновој изјави није стајало хоће ли Министарство приликом предузимања споменутих активности потражити помоћ спољних сарадника.

Пентагон понекад мора да се носи са нежељеним "окупацијама" свог простора. То је тако јер од 2011. године влада несташица интернет адреса првих генерација.

Такве адресе на аукцијама ретко када достижу цене које су мање од 25 америчких долара. Мадорy каже да ће оглашавање тог простора олакшати терање сквотера и омогући америчкој војсци да "прикупи велике количине позадинског интернет саобраћаја које ће потом користити за процену претњи".

Неки стручњаци за кибернетичку безбедност нагађају да Министарство обране САД-а тај простор користи како би направио мамце за хакере (уређаји који се користе за ту сврху зову се "honeypots").

Други пак сматрају да ће поменути простор користити за успостављање властите инфраструктуре за надзирање сумњивих активности. "Ово значајно повећава простор који би (Министарство) могло надгледати", рекао је Мадорy.

Збуњена радница рецепције

Портпарол Министарства обране САД-а у суботу 24. априла није могао да објасни зашто је Министарство управљање над тим адресама поверило компанији Global Resource Systems, фирми која никада није сарађивала с америчком владом.

"Мало ми је чудно то што је Министарство тако поступило", рекао је директор компаније за кибернетичку безбедност Farsight Security Paul Vixie, један од пионира интернета и дизајнер система доменских имена.

Компанија Global Resource Systems  није одговорила на упит из АП-а. Компанија иначе није присутна на интернету, али је власница домена "grscorp.com".

Име компаније не појављује се на попису компанија које користе канцеларијске просторе у месту Плантејшон у савезној држави Флориди, а радница рецепције није успела да ступи у контакт с представником компаније када ју је то замолио новинар АП-а.

Она је име компаније пронашла на попису станара те новинару рекла да покуша да их контактира мејлом.

Службена евиденција каже да компанија није затражила радну дозволу за град Плантејшон. Компанија Global Resource Systems регистрована је у америчкој савезној држави Делавер, а процес регистрације водио је адвокат из Беверили Хилса у Калифорнији, преноси Јутарњи лист.

Споменута компанија тренутно управља простором на интернету каквим не управљају Кинеска државна телекомуникацијска компанија, као ни велики амерички телеоператери AT&T i Comcast.

Непримерене тактике

АП-ова истрага компаније показала је да је једино име које се може повезати са Global Resource Systems  име извесног Рејмонда Саулина. Саулино је наводно још 2018. године водио компанију за продавање опреме за кибернетичку безбедност Packet Forensics.

Та компанија је током последњих десет година више пута сарађивала са ФБИ-ом и Агенцијом за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (ДАРПА).

Саулино није одговорио на упите АП-а, а један његов бивши колега рекао је да мисли да је Саулино у пензији.

Часопис Wired објавио је 2011. године причу о Packet Forensicsu и Саулину у којој је писало да је та компанија државним агенцијама и снагама реда и безбедности продавала уређај који је истима допуштао прегледање интернет историје појединаца.

Према подацима на интернет страници компаније, она још увек продаје "легалне уређаје за пресретање".

Компанија тренутно има и уговор с ДАРПА у склопу којег раде на "коришћењу аутономије за одговарање на системе кибернетичких непријатеља".

Уз то, Global Resource Systems име дели са фирмом коју је истраживач интернет превара Рон Гуилмет проказао као пошаљиоца нежељених имејл порука.

Та друга компанија имена Global Resource Systems угашена је пре више од десет година. Седиште угашене компаније такође је било у просторима у Плантејшону на Флориди. Чак, било је на истој адреси.

"То је јако сумњиво", рекао је Гуилмет и додао да такве тактике скривања сматра непримеренима и непотребнима.

"Ако су се стварно хтели сакрити, не би користили име Реја Саулина и ово сумњиво име", преноси АП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала