00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Змајева жена“ - прича о Јелени Гатилузио, супрузи деспота Стефана Лазаревића
16:00
30 мин
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
Одбројавање пред најважније изборе на свету – шта ће бити дан после
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Слободан Бркић - очи које на оба света гледају
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Како да јаја не попуцају током кувања

© Фото : PixabayУскршња јаја
Ускршња јаја  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Без обзира на технику коју одаберете за фарбање јаја, потребно је да их скувате тако да не попуцају. Да бисте то спречили, требало би да примените ова три савета.

 

1. Како да кувате јаја

Јаја не смете да стављате директно из фрижидера на шпорет. Велика је вероватноћа да ће љуска попуцати. Зато их извадите неколико сати раније да одстоје на собној температури. И још нешто, јаја прво ставите у воду собне температуре па тек онда на шпорет да се кувају.

Не стављате много јаја у шерпу, довољно је да она прекрију дно. Шерпа треба да је пуна воде током целог кувања. Кувајте на умереној температури, тик пред кључање још смањите температуру, како би се јаја што мање померала по шерпи и ударала једно о друго. Тако ћете спречити могуће пуцање љуске. Кувајте их 10 до 12 минута, преноси портал Дневна доза лепог.

© Фото : PixabayУскршња јаја
Како да јаја не попуцају током кувања - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Ускршња јаја

2. Јаја треба да су свежа

Ако нисте сигурни да ли су јаја која сте купили свежа, можете то лако да проверите. Ставите јаја у чинију пуну воде. Она која се подигну на површину су стара и нису за употребу. Она која потону су свежа. Само да знате, јаја стара између седам и десет дана идеална су за кување, јер их је после најлакше ољуштити. А како то можете да знате? Или верујте продавцу на пијаци на реч или проверите датум на амбалажи уколико јаја купујете у продавници.

3. Зашто је важна со

И наше баке солиле су воду у којој су кувале јаја, а мера је пола кашике соли на литар воде. А зашто се то ради? Ако неко јаје пукне, беланце неће исцурети, већ се згрушати. Такво јаје ћете моћи ипак да украсите. Неке домаћице уз со додају и пола кашичице сирћета, да још више смање шансе за пуцање јаја.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала