Курц предложио Путину да се састане са Бајденом у Бечу

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом
Председник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, а теме разговора су биле, између осталог, борба против вируса корона, Белорусија, Украјина, Наваљни, али и место састанка Путина и његовог америчког колеге Џоа Бајдена, саопштава прес-служба Кремља.

Разговор је одржан на иницијативу аустријске стране.

„Током разговора о ситуацији око Белорусије, руска страна је указала на неприхватљивост спољног мешања у унутрашња питања те земље“, наводи се у саопштењу.

Поред тога, „на молбу Себастијана Курца, руски председник је појаснио приступе Русије решавању кризе у Украјини, са акцентом на томе да је неопходно да кијевске власти у потпуности и безусловно поштују Минске споразуме“.

Кремљ саопштава да је аустријски канцелар предложио да се размотри „кандидатура Беча као места могућег руско-америчког састанка на највишем нивоу, уколико се постигне одговарајући договор о његовом одржавању“.

Курц је такође потврдио учешће на главном пленарном заседању у видео-формату Међународног економског форума у Санкт Петербургу који ће се одржати у јуну.

Током разговора су размотрена и поједина актуелна питања руско-аустријских односа, укључујући сарадњу у борби против вируса корона, као и изгледи за интензивирање рада различитих механизама билатералне сарадње.

Прес-служба Кремља јавља да су се током разговора Путин и Курц дотакли и теме руског блогера Алексеја Наваљног, али није прецизирано више детаља о томе.

Како је саопштено Спутњику из кабинета аустријског канцелара, руски председник и аустријски канцелар су се договорили да интензивирају економску сарадњу и туристичку размену након пандемије вируса корона.

„Обим трговине са Русијом пре пандемије износио је пет милијарди евра 2019. године, а руски туристи су преноћили у Аустрији око 1,2 милиона пута. Након завршетка пандемије неопходно је брзо интензивирати ту размену“, саопштено је из кабинета.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала