Москва: Киргизија и Таџикистан да реше несугласице преговорима

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Русија позива Киргизију и Таџикистан да предузму све мере како се не би поновили инциденти на граници и спремна је да учествује у решавању било каквих спорова између страна политичким и дипломатским методама, наводи се у коментару портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.
„Позивамо стране да путем преговора, у духу сарадње и добросуседства, постигну стабилне и дугорочне споразуме који би омогућили нормализацију ситуације и предузели ефикасне мере у спречавању понављања сличних инцидената“, наводи се у саопштењу.
Граничари на граници Таџикистана  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Медији: На киргиско-таџикистаској граници поново пуцњава, Таџикистан демантује

Министарство спољних послова Русије подржава решење Бишкека и Душанбеа да оформи радну групу за информативни рад са становништвом, патролирање и мониторинг ситуације у зони границе.

„Русија је, следећи принципе стратешког партнерства и сарадње са Киргизијом и Таџикистаном, спремна да на сваки начин допринесе решавању било којих спорних питања политичким и дипломатским методама“, закључује Захарова.

„У Москви смо забринуто пратили заоштравање ситуације на спорним деловима границе између наших братских држава Киргизије и Таџикистана. Нажалост, у оружаном сукобу има људских жртава и велики је број рањених са обе стране. Ситуација је тренутно стабилна, али се и даље осећа напетост“, наводи се у коментару Захарове.

Она је изразила саучешће породицама погинулих и пожелела брз опоравак повређенима.

„Поздрављамо договор Киргизије и Таџикистана о прекиду ватре и преласку напете ситуације у фазу преговора, повлачењу снага и војне опреме“, каже се у саопштењу.

Конфликт локалног становништва око пограничних делова Киргизије и Таџикистана довео је до оружаног сукоба снага две земље. Сукоби су трајали нешто више од шест сати. Повређено је 150 људи са обе стране, а 20 људи је погинуло. Стране су се 29. априла увече договориле о прекиду ватре и повлачењу снага са границе.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала