Опрез, крпељи вребају! Која су места у Београду најризичнија

CC0 / Pixabay / Крпељ
Крпељ - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Са доласком лепшег времена и празника многи желе да време проведу у природу, а поред поштовања епидемиолошких мера требало би да се поведу рачуна и о досадним крвопијама из траве — крпељима, међу којима има и оних који су заражени бактеријом борелија бургдорфери.

Тренутно су, како кажу у Заводу за биоциде и медицинску екологију, крпељи најраспрострањенији у шумама и уз ивице шума у околини града (Бојчинска, Липовичка и Манастирска, Забран у Обреновцу, Кошутњак, Топчидер, Бањичка шума, Авала, Ада Циганлија и Ада Хуја), пише „Политика“.

„Проценат крпеља заражених бактеријом која изазива лајмску болест варира од године до године, као и између локација на којима је узет узорак. Овог пролећа просечна зараженост је око 20 одсто што је нешто мање него протеклих неколико сезона“, наводе у Заводу.

Како се заштитити

Из Завода препоручују да се приликом одласка у природу носи гардероба дугачких рукава и ногавица светлијих боја јер се тако крпељи могу лакше уочити, да се глава покрије шеширом, качкетом, марамом… ногавице панталона увуку у чарапе.

Препорука је и затворена обућа, да се не хода бос по неуређеним травнатим површинама и да се на њих не одлаже одећа и не лежи на трави... Препоручљиво је и користити и средства против крпеља, али треба знати да она не пружају стопостотну заштиту.

Због тога је после сваког доласка из природе потребно темељно прегледати кожу, посебно делове који су нежнији, где крпељ лакше може да се „закачи”.

Они суграђани који имају своје двориште требало би редовно да га косе и одржавају, а они који имају љубимце да их редовно контролишу јер имају велику улогу у расејавању крпеља. Због тога је потребно и љубимце заштитити различитим репелентима у виду огрлица, течности за кожу, шампона…

Одмах код лекара

„Уколико се и поред примењених мера опрезности примети крпељ на телу, неопходно је јавити се најближој здравственој установи ради уклањања. Не препоручује се коришћење било каквих препарата и народних савета за уклањање крпеља (уље, ацетон, бензин, лак за нокте, крема…) нити његово увртање приликом вађења. Осим тога, потребно је и пажљиво пратити промене на месту убода“, кажу у Заводу и поручују да у случају појаве црвенила обавезно се јавити изабраном лекару.

Како се наводи, због тога што у многим случајевима убод крпеља и први знаци лајмске болести прођу неопажено, потребно је сваког извађеног крпеља из тела анализирати на присуство бактерије која изазива ту болест.

„Као и претходних година, и ове године код нас ће бити могућа анализа донетих крпеља на присуство бактерије која изазива лајмску болест. Цена је 1.500 динара за једну анализу“, додају у Заводу.

После уклањања, крпеља би требало сачувати и одложити у погодну посуду (као што је она за урин), у њу ставити влажан комад вате и све до одласка у Завод држати у фрижидеру.

С обзиром на то да се ради пи-си-ар анализа, није неопходно да крпељ буде жив и стављен у воду, али то олакшава припрему крпеља за анализу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала