Главна уредница РТ и МИА Русија Севодња: Лично ћу да се посветим затварању Фејсбука

© Sputnik / Лола ЂорђевићМаргарита Симоњан
Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Главна и одговорна уредница телевизије РТ и Спутњика Маргарита Симоњан изјавила је да ће се лично посветити томе да се Фејсбук затвори уколико та друштвена мрежа не одблокира налог пројекта „Редфиш“.

Како је рекла, овај пројекат је имао на свом налогу 800.000 пратилаца, а Фејсбук је ту страницу обрисао након што је објављена репортажа о ослобађању Аушвица и свргавању Мусолинија.

„Објашњење је као и увек – због кршења друштвених норми. Не разумем шта је то могло да наљути друштво, фотографије Мусолинија, спомињање холокауста или једноставно постојање пројекта Редфиш који нервира Запад“, написала је Симоњанова на свом Телеграм налогу.

Огласила се и Руска служба за надзор у сфери комуникација, информационих технологија и медија (Роскомнадзор) која је саопштила да је упутила писмо Фејсбуку са захтевом да се уклоне сва ограничења и објасне разлози блокаде налога руске телевизије.

У писму је наведено и да такви поступци администрације америчке друштвене мреже нису у складу са кључним принципима слободе говора и ширења информације.

Из телевизије РТ наводе да је ова репортажа била објављена поводом 76. годишњице ослобађања Аушвица и свргавања диктатуре у Италији.

Такође, из телевизије подсећају да је само недељу дана пре брисања „Редфиш“ налога на Фејсбуку амерички Џорџтаун универзитет објавио је извештај у којем је наведен „успех руске пропаганде путем овог пројекта“.

Иначе, пројекат „Редфиш“ телевизије РТ се бави спровођењем сопствених истраживања и прављења краткометражних документарних прилога посвећених социјално-економским проблемима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала