Случај „застава Русије“: „Били смо у страху, жао ми је, сигуран сам да су Руси узнемирени“

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаРуска застава
Руска застава - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Организатори Светског првенства у игри даме, током којег се догодио скандал са уклањањем заставе Русије, огласили су се саопштењем и признали да су то учинили под притиском Светске антидопинг агенције (ВАДА).

Инцидент у Пољској се догодио током партије руске шампионке Тамаре Тансјкужине и домаће такмичарке Наталије Садовске.

Детаљ са шаховске партије - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Незапамћени скандал – руска застава уклоњена током партије?! /видео/

Док се Рускиња припремала за следећи потез, особа из организације је пришла столу и уклонила руска обележја, налепницу и заставицу.

Организатори су изразили жаљење, док је из Светске антидопинг агенције речено да немају везе са тим случајем који је у вези са пресудом Суда за спортску арбитражу о забрани истицања руских обележја на великим спортским догађајима у периоду од две године.

Из ВАДА је наведено да није тражена реакција организатора, иако су обележја склоњена током партије, коју је, због претпљене непријатности, руска такмичарка изгубила.

„ВАДА није имала намеру нити је тражила да се то догоди током партије. Такав начин није наш захтев“, наведено је у саопштењу.

Ипак, супервизор дуела Јацек Павлицки је навео да је све урађено по захтеву ВАДА и извинио се због инцидента, наводећи да је све требало да буде другачије изведено, с обзиром на то да је тај потез изазвао и политичке потресе.

„Имали смо пат-позицију, није било доброг потеза. Можда је требало да искључимо камере у том тренутку. Нисам размишљао о томе. Били смо под притиском и у страху. Сигуран сам да су многи Руси узнемирени и жао ми је. Никада нисмо имали лоше намере“, истакао је Павлицки.

► Лалатовић: Угрожен сам, замислите, да будем искључен на правди Бога?! /видео/

► Јокићев шмекерски одговор на хистерију у Америци /видео/

► Спектакл на леду – млади Руси шокирали Американце /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала