Спрема ли се у Србији модел: Ко не прими вакцину нема казну али нема ни - награду

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаКонцерт
Концерт - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
У свету су већ почели да прибегавају привилегијама за вакцинисане против ковида, у нади да би то могло да допринесе што бржем стварању  колективног имунитета, али и подизању привреде. Економска логика привилегија је неспорна, али још постоји дилема да ли оне могу да значе и ускраћивање права невакцинисанима.

На то за Спутњик указује економиста Иван Николић који сматра да би привилегије са становишта економије биле сасвим оправдане.

У Москви су, на пример, ових дана сви грађани од 60 и више година који се вакцинишу добили 1.000 рубаља, односно око 11 евра, поклон ваучер и купоне за попуст у продавницама, апотекама и кафеима. Ем се подстиче вакцинација и што шира заштита становништва, ем се на тај начин утиче на раст потрошње, што опет подстиче производњу.

Економска логика на страни привилегија 

У Шпанији је одржан концерт за 5.000 вакцинисаних људи. И у Великој Британији и Израелу се дозвољава да на разна места, у кафиће и ресторане, могу да иду само вакцинисани. Управо услуге и организација различитих догађаја посебно трпи због короне па је то био начин да им се помогне.

Брза возна трака за улазак у Грчку, такође, спада у привилегије вакцинисаних грађана са сертификатима о томе, која треба да подстакне враћање туриста у ту земљу која је прошле године због пандемије остала без туризма као главног извора прихода.

© REUTERS / AMIR COHENКонцерт у Тел Авиву организован само за 500 вакцинисаних људи
Спрема ли се у Србији модел: Ко не прими вакцину нема казну али нема ни - награду - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Концерт у Тел Авиву организован само за 500 вакцинисаних људи

Немачки министар здравља Јенс Шпан је најавио да Немачка планира да особама вакцинисаним против ковида 19 омогући одрeђене привилегије у односу на невакцинисане када је у питању одлазак у куповину или у фризерске салоне.

Можемо ли и ми да уведемо сличне мотивишуће мере које су добре за подстицање привредних активности.

Наш епидемиолог Бранислав Тиодоровић је недавно изјавио да му се  допало како је један хотел на Старој планини осмислио додатне попусте за вакцинисане.

Трошак за привилегије мањи од затворене економије

Ових дана су посетиоци једне од бања у близини Београда били суочени са тим да нису могли да добију бањски третман јер нису били гости хотела, што подразумева да су или вакцинисани, или су имали негативан ПЦР тест.

Николић напомиње да је извесно да све што нам се дешава неће скоро проћи и да ће привреда морати да се сналази на све начине да би преживела.

„Што се тиче економског аспекта, има логике подстицати вакцинисање и дати вакцинисанима погодности чак и да то изазове неки трошак у смислу дељења ваучера или нечег сличног. То је боље од оног трошка који изазива лечење и затвореност економије какву смо имали у крајњем случају, односно у некој најригиднијој варијанти“, сматра овај економиста.

Он ипак напомиње да је на онима који се баве правном науком да прво кажу да ли је такве мере код нас могуће спровести с обзиром на наш правни оквир који подразумева једнака права за све како касније не би дошло до тужби, па да се све врати као бумеранг.

CC0 / Pixabay / И хотели су почели да осмишљавају погодности и попусте за вакцинисане госте.
Спрема ли се у Србији модел: Ко не прими вакцину нема казну али нема ни - награду - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
И хотели су почели да осмишљавају погодности и попусте за вакцинисане госте.

О привилегијама за вакцинисане које би се несумњиво могле одразити и на потрошњу, па тако и подизање производње, ускоро би, према најавама, требало да се изјасни и Kризни штаб.

И у Београду ускоро попусти за вакцинисане

Уколико се, пак, обистине најаве заменика градоначелника Београда, Горана Весића, грађани вакцинисани против ковида 19 ускоро ће имати разне привилегије па би им, за сада, било омогућено да купују карте за позоришта и фестивале с попустом од 30 одсто.

Да не буде дилеме одмах је напоменуо да је по његовој оцени погрешна теза да се тиме деле грађани, истичући да је то као да се поставља питање зашто пушачи не могу да пуше у ресторанима у којима седе непушачи.

На питање о могућим поривилегијама, члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је та идеја за њега као епидемиолога прихватљива, али да не зна колико је друштвено прихватљива.

Држава мора нешто да предузме

Социолог Војислав Вулетић, међутим, нема дилему да држава да би се заштитила мора да уведе неке мере, наравно не репресивне. Без спроведене вакцинације су, како истиче, угрожени многи системи.

„Угрожен је пре свега, здравствени, социјални, економски систем, а то није мала ствар. Угрожени су и други људи. Није то само ствар ваше личне одлуке – ја хоћу или нећу. У реду је, ви хоћете или нећете, али само у ситуацији када сте ограничени, па немате контакт са другим људима“, каже Вулетић за Спутњик.

Све државе покушавају на неки начин да мотивишу оне људе који су на овај или онај начин забринути и калкулишу, па ће, сматра он, у ту калкулацију сада да убаце и могућност да ће им бити отежан приступ различитим скуповима, али и да користе неке погодности.

Посебно мотивисани привредници
„А привредници посебно имају и додатни интерес и привилегије које они дају, засад запосленима у виду слободних дана и неких других погодности, су чиста рачуница да им је то јефтиније него да имају много веће трошкове и губитке“, каже Вулетић.

По његовој оцени, ако је и било неких правних дилема то је разрешила недавна пресуда Европског суда за људска права коме су се обратили родитељи деце из Чешке која нису примљена у вртиће због невакцинисања против девет болести, од дифтерије  до дечје парализе.

© Fotolia / WavebreakMediaMicroЕвроспки суд за људска права је одлучио да је обавезна вакцинација „неопходна у демократском друштву“ и да она не представља кршење Европске конвенције о људским правима.
Спрема ли се у Србији модел: Ко не прими вакцину нема казну али нема ни - награду - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Евроспки суд за људска права је одлучио да је обавезна вакцинација „неопходна у демократском друштву“ и да она не представља кршење Европске конвенције о људским правима.
Европски суд пресудио

Суд је одлучио да је обавезна вакцинација „неопходна у демократском друштву“, да она не представља кршење члана 8 Европске конвенције о људским правима, да следи легитимне циљеве заштите здравља, као и права других, јер штити и оне који приме вакцине и оне који не могу да буду вакцинисани из медицинских разлога и зависе од колективног имунитета.

А на дилеме о угрожавању права давањем привилегија вакцинисаним, одговор министра здравља Израела Јулија Едељштајна био је кратак и јасан:

„У Израелу вакцинација није, нити ће бити обавезна. Ко не жели да се вакцинише – има право на то. Такође, неће бити никаквих санкција против невакцинисаних“.

Али за њих ни привилегија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала