Владика Јоаникије: Васкрсења је дан, чувајмо једни друге

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Васкрсење Христово ослобађа од свих страхова, па и оног највећег, исконског, страха од смрти, који је у наше дане успорио и паралисао свет, поручио је данас у Васкршњој посланици администратор Митрополије црнгорско приморске Јоаникије.

Владика захумско-никшићки је позвао вернике да не клону духом и да положе наду у Бога.

"Чувајмо једни друге, поштујмо медицину као што је поштовао и Свети Сава први Архиепископ српски о чему постоје опширна сведочанства у његовим списима. Узнесимо своје усрдне молитве васкрслом Господу за све оболеле, за хероје нашег времена - лекаре и медицинско особље и за све оне који негују и храбре болеснике", поручио је владика Јоаникије.

Владика је позвао верни народ да се уједини у вери, добру и љубави да бисмо, како каже, могли радосно да ускликнемо: Христос воскресе...

Владика учи да је Васкрсење Христово из мртвих главни догађај и темељ свете православне вере.

Догодио се, каже, у историји, али својим значењем надилази историју и све што се у њој збивало.

"Светлост Христовог Васкрсења обасјала је све људске голготе и пут свима који страдају, трпе...", поручио је владика, наведено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Јоаникије се у Васкршњој посланици присетио митрополита Амфилохија, једог од, како је рекао, сведока васкрсења у нашем времену.

Митропоит је, каже владика Јоаникије, подстицао људе да се такмиче у добру чувајући и изграђујући међусобни мир.

"Свако другачије надметање или сукобљавање није од Бога, а друштвено је некорисно и штетно....", поручио је.

Владика Јоаникије је подсетио и на прошлогодишње незаборавне литије за одбрану вере, светиња, памћења, части и образа у Црној Гори као народног васкрсења и духовног обновљења.

"Превазилажење ранијих подела, измирење, свенародна једнодушност, међусобно разумевање су кроз муку, на литијама стечено духовно богатство које треба чувати по сваку цену", поручио је владика Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала