Америка: Русија и Кина имају оружје које може уништити наше сателите

© Фото : Роскосмос / Олег КотовСтателит у Земљиној орбити
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
Русија и Кина заједно су направиле оружје које је у стању да уништи америчке сателите, рекао је командант Свемирских снага САД, генерал-мајор Џон Рејмонд за лист „Вашингтон пост“.
„Свемир је сфера борбених дејстава, исто као и ваздух, копно и море, и то је оно што се заиста материјализовало у последњих неколико година када су Кина, која је наша стална претња, и Русија направиле оружје које може да онеспособи наше сателите, или да их уништи са земље, из свемира или у сајбер-простору“, рекао је Рејмонд.
Према његовим речима, циљ Сједињених Америчких Држава је да „се не нађу у сукобу који започне у свемиру или који се прошири на њега“. С тим у вези, за САД је важно да „спрече“ негативан развој догађаја, јер би свемир „требало да буде безбедан за све“.
Раније је Рејмонд тврдио да могућности, којима располажу Русија и Кина у свемиру, изазивају забринутост америчке стране. Тада је портпарола Кремља Дмитриј Песков рекао да Москва цени сарадњу са Вашингтоном у свемиру и да се нада да она неће постати жртва русофобије.
Такође је говорио да су потребне нове норме за регулисање активности у простору око Земље.
Према његовим речима, постојећи међународни споразуми тренутно не регулишу питања у тој сфери у довољној мери. Осим забране за размештање оружја за масовно уништавање у свемиру, према његовим речима, сада „нема других правила“. Такође је рекао да је сигуран да администрација председника Џоа Бајдена у потпуности подржава Свемирске снаге САД.
Свемирска команда САД у децембру је саопштила да Русија тестира ракету за уништавање сателита. Сличне оптужбе изнели су и у априлу прошле године. Тада је Министарство спољних послова Русије саопштило да Америка на тај начин покушава да оправда своје планове о размештању оружја у свемиру.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала