Аустралија пооштрила мере: Грађане на повратку из Индије шаљу у затвор на 5 година

© REUTERS / AMIT DAVEРођаци преминулих од короне у Индији
Рођаци преминулих од короне у Индији - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
У Аустралији од понедељка важе нова правила за све грађане који су у Индији последње две недеље, где бесни епидемија корона вируса.
Они ће добити новчану казну или казну затвора ако се врате у земљу, јавили су медији.
Правила која забрањују улазак у Аустралију за путнике из Индије, укључујући аустралијске држављане, ступају на снагу у понедељак, а прва ревизија биће 15. маја.
Аустралијски министар здравља Грег Хант најавио је касно у петак да ће свако ко покуша да заобиђе нова правила добити новчану казну већу од 50.000 долара, пет година затвора или и једно и друго.
Око 9.000 Аустралаца у Индији пријавило је да се желе вратити.
Министар здравља позвао се на овлашћења из Закона о биолошкој сигурности када је увео нове мере, исти закон који је био основа за затварање граница, пише „Гардијан“.
У суботу је аустралијски министар финансија Још Фриденберг одбацио критике да је „неодговорно“ напустити грађане Аустралије у Индији, у тренутку када се земља суочава са глобално рекордним бројем нових инфекција, великим бројем смртних случајева и недостатком медицинске опреме, укључујући кисеоник.
„Предузели смо драстичне мере како бисмо осигурали безбедност грађана, а оно што видимо у Индији је врло озбиљна ситуација и лекарски савет дат влади је да уведе ове мере“, навео је Фриденберг, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала