Благодатни огањ сишао у Христов гроб у Јерусалиму /видео/

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСилазак Благодатног огња у Храму гроба Господњег
Силазак Благодатног огња у Храму гроба Господњег - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
 Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму, а патријарх јерусалимски Теофил III разделио га је свештеницима Грчке цркве и представницима других конфесија, јавља наш дописник са лица места.
Благодатни огањ симболизује нерукотворену светлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом.
Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрс, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада верника, и даље се сматра „чудом силаска Благодатног огња“.
​У складу са хиљадугодишњом традицијом, светињу ће добити представници 11 земаља. Оне су послале авионе у Израел којима ће Благодатни огањ стићи у њихове земље – Кипар, Бугарску, Белорусију, Молдавију, Украјину, Русију, Румунију, Грчку, Грузију, Пољску и Казахстан.
​Представници делегације Фондације Андреја Првозваног на челу са председником савета фонда Владимиром Јакуњином чекаће огањ на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву. ​Они ће донети лампу са Благодатним огњем у Москву на вечерњу васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља, коју ће служити патријарх Кирил.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала