Хрватска убрзано ради на припреми такозване војске Косова за чланство у НАТО, гази Резолуцију 1244

© morh.hr / Хрватска војска
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Понуда Хрватске да помогне трансформацију такозване војске Косова показује да постоји стратешко партнерство на релацији Загреб-Приштина. На овај начин се крши и Резолуција 12 44 и може се сматрати и да је овај потез Загреба антисрпски. Супротан је и ставу НАТО-а, који званично не признаје косовске снаге, а Хрватска је члан ове војне алијансе.
Ово је коментар дипломате у пензији Зорана Миливојевића на сусрет косовског и хрватског министра одбране Арменда Мехаја и Мариа Баножића и епилог њиховог сусрета који је резултирао обећањем Загреба да ће помоћи Косову да трансформише своје безбедносне снаге у регуларну војску.

Антисрпска коалиција Загреб -Приштина

„За очекивати је да на то реагује макар НАТО јер је ова организација имала одређене недоумице око формирања војске Косова. Хрватска на овај начин очигледно реализује неке своје интересе који су везани за Србе и Србију, излази из оквира међународног права и ради мимо актера на терену УН, НАТО-а,“ оцењује Миливојевић.
Много опаснија ствар како каже, јесте очигледно стварање коалиције која треба да делује против српских интереса, с обзиром да је постојање војске елемент државности.
„Очигледно да Хрватска улази у ужи круг земаља које хоће активно да раде на потврди косовске државности. Често се заборавља када је веза Косова и Хрватске у питању да је значајан број Албанаца са Косова учествовао у хрватским војним операцијама током рата, као и да Агим Чеку који је и основао КБС, има чин генерал-пуковника у хрватској војсци као и да је носилац највиших државна одликовања Хрватска,“ напомиње саговорник Спутњика.

Загреб школује такозвану косовску војску

Чеку је био један од носилаца пројекта школовања такозваних косовских војника у камповима Хрватској што је Загреб здушно подржавао, још док је рат на Косову трајао.
„Хрвати иначе школују војне кадрове са Косова у складу са правилима која се примењују у регуларној војсци – што значи да су их школовали за будућу војску Косова. Све то говори да та антисрпска коалиција на релацији Приштина-Загреб одавно делује и да је ово само потврда онога што се дуго времена ради ина терену,“ закључује наш саговорник. 
Миливојевић додаје да ово у ствари потврђује стратегију која је сад већ и јавна а то је да је смисао потврде државности Косова између осталог у фокусу интереса и трансатлантске заједнице  и да је „независно Косово“ већ виђено за пуноправног члана НАТО-а чим се реши  његов статус чиме би се круг НАТО земаља на овим просторима проширио. 

Хрватска ментор за улазак у НАТО Косову

Током сусрета Баножић-Мехај истакнуто је да је до сада 60 припадника Косовских безбедносних снага завршило школовање у Хрватској, али ће Хрватска повећати свој контингент у оквиру мисије КФОР са 34 на 150 војника уз напомену да се на Косову тренутно налазе два хрватска хеликоптера.
Мехај је навео да Хрватску види као као будућег ментора који ће помоћи Косову на путу према НАТО-у, а Баножић је најавио потписивање новог меморандума о разумевању, и позвао тзв. косовског министра одбране на Јадранску војну и ваздушну изложбу и конференцију - АСДА, која би требало да буде одржана ове јесени у Сплиту.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала