Кад Палмер помиње „велику БиХ“ да ли мисли на - Санџак?

© Wikipedia / PANONIAN Регија Санџака
Регија Санџака - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Америка губи утицај у БиХ а једини начин да га задржи је да подржавајући „велику БиХ“ да ветар у леђа Бакиру Изетбеговићу за супротстављање Српској. Проблем је само што, читајући између редова ово помало личи и на задирање у суверенитет Србије и Црне Горе јер кад се помене „велика БиХ“ прво на памет пада Санџак, где после БиХ живи највише Бошњака.
Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара овако коментарише речи специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера који је изјавио да подржава - „велику БиХ“. Тиме се, сматра Козомара, даје сигнал Бошњацима, односно, упозоравају их да и они могу да праве „велику БиХ“ ако РС крене ка мирном разлазу, то јест ка Србији, како се то „чита“ у  чувеном нон –пејперу, који Американци не подржавају.

Палмерово помињање "велике БиХ" одговор на "нон пејпер" 

„Палмер је увек био неумерен према Србима и увек је слао и отворене претње и стрелице према њима кад год се на Балкану дешавало нешто што није по вољи Американаца. Његове изјаве и претње о "великој БиХ" немају неку тежину. Али очигледно је мислио на Бошњаке из региона пре свега из Санџака (Рашке области), из Србије и Црне Горе када је говорио о „великој БиХ“,“ наводи наш саговорник.
По његовом мишљењу, ово је одговор на "нон-пејпер" о БиХ где се помиње мирни разлаз РС и Федерације, што Американцима никако не би ишло на руку, јер би изгубили упориште које сада имају међу Бошњацима из Сарајева, а самим тим и утицај на политичка дешавања у БиХ.

Гласноговорник Изетбеговића

„Палмер је неко ко често даје инструкције Бошњацима у ком правцу треба јавно да иступају и за очекивати је да ће неко веома брзо од бошњачких  политичара помињати ту "велику БиХ" као одговор онима који говоре о, рецимо, «великој Албанији» или о такозваној «великој Србији». Дакле, ништа овде није случајно поменуто или речено у незнању или неплански. И врло брзо ћемо имати реаговање Бакира Изетбеговића на ово,“ уверен је Козомара.
Он, међутим, не сматра да ће Палмерове речи имати утицаја на Бошњаке из Санџака на било који начин, бар не на обичан народ за који каже да је лојалан држави Србији, али не гарантује за политичке странке које су одане Бакиру Изетбеговићу.

Референдум Санџака из 1991 ад акта

На подсећање на референдум који је одржан у Санџаку 1991. године под палицом СДА Санџака др Сулејмана Угљанина са референдумским питањем: „Да ли сте за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака са правом прикључења једној од суверених република?”, на које је је тада 98,90 одсто одговорило позитивно, наш саговорник каже следеће:
„То није данас реална перцепција стања. То није за поређење јер су тада били сви против свих и када се ратовало и убијало на све стране“, каже он.  
Међутим, он оставља отворен простор да су могуће неке реакције бошњачких странака у Санџаку које су под палицом Изетбеговића, с тим што каже да оне немају неку политичку снагу да би било шта урадиле.

Палмеров сигнал Бошњацима из региона

Иначе, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон је навео да су САД забринуте понашањем политичара у БиХ због „дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције“, те да их на столу чекају спремне санкције, мислећи на РС.
Специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Палмер навео је да САД не подржавају ни „велику Србију“, ни „велику Хрватску“, нити „велику Албанију“, већ да је оно што подржавају „велика БиХ“, додајући да не узима за озбиљно нон-пејпер јер нико неће да каже да је аутор тог документа. Палмер је реко и да Русија, ради на поткопавању стабилности и територијалног интегритета БиХ. На ово је добио одговор из Амбасада Русије у БиХ  која је Пламерову изјаву назвала веома занимљивом констатацијом да САД подржавају креирање „велике БиХ“.
У саопштењу Амбасаде Русије се питају - неће ли алегорија изасланика америчког Стејт департмента за западни Балкан Палмера постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово, Северној Македонији, Хрватској и Словенији да је дошло време за стварање "велике БиХ".
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала