Како је „Челична лејди“ заправо решила проблем и зашто постоји основ за теорију завере? /видео/

© AP Photo / Suzanne VlamisБивша британска премијерка Маргарет Тачер
Бивша британска премијерка Маргарет Тачер - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
Начин на који је представљена идеја о фудбалској Суперлиги је катастрофалан, али би УЕФА као победник „рата“ требало да рационално схвати упућене поруке, рекао је за Спутњик спорт Зоран Аврамовић, експерт за маркетинг у фудбалу.
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2021
Ко је навео Абрамовича да покрене „руску револуцију“?
Све је потекло из Шпаније и Италије, али се сломило у Енглеској, на шта је, као некада његова славна претходница Маргарет Тачер, велики утицај имао премијер Борис Џонсон, запретивши клубовима који се одметну да ће сносити озбиљне последице.
Први је то схватио Роман Абрамович, руски милијардер и власник Челсија, испред чијег стадиона су се окупили бројни навијачи, бесни због чињенице да је њихов клуб пристао да буде део пројекта. 
Идеја о Суперлиги европских клубова је умало срушила Европу, у све је била уплетена политика, заједно са крупним капиталом, али је засад тај концепт одбачен – све до неког новог момента, за кога ће, указује наш саговорник, бити реалних разлога.
„Ако је хтело да се види, пре месец дана је објављено истраживање у девет највећих земаља, у којима се игра фудбал, где је наведено да нова генерација деце, генерација З, не препознаје фудбал као нешто где види себе, чак ни као пратиоце тога. Фудбал није ни међу десет спортова на тој листи, од нама блиских ту је једино кошарка“, навео је Аврамовић гостујући у емисији „Миљанов корнер“.
Власник Јувентуса Андреа Ањели - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Забио је куму „нож у леђа“ и – преварио се!
Како истиче, новој генерацији је стало да комуницира са спортом, те подсећа на изјаву првог човека Јувентуса Андрее Ањелија.
„Он је навео да се не плаши фудбалске конкуренције, већ да се плаши индустрије видео-игара, уз коју деца желе да проводе време. Уз то, истраживање је указало на то да деца више нису лојална клубовима, него великим именима“.
То је, према његовим речима, навело челнике најпопуларнијих клубова света да покушају да „измисле“ нешто ново.
„Помало су се заиграли и прешли, али – гледао сам кадрове навијача који су демонстрирали испред стадиона. Ту нема оних у узрасту од 16 до 20 година, а нисам сигуран ни да ти навијачи који су били тамо имају новац за карте на тим стадионима“.
Аврамовић апострофира и како су се ствари мењале у Енглеској, те на који начин је фудбал постао индустрија.
„Енглеска је била синоним за хулиганизам, карта је некада била четири, пет фунти, колико је и пиво у пабу, стадиони су били некомфорни, а некадашња премијерка Маргарет Тачер није решила проблем хулиганизма законима или терањем у затвор, већ је држава тада уложила огроман новац у стадионе, цена карата је драматично скочила и хулигани то нису могли да плате“.
УЕФА је, бар декларативно, из рата изашла као победник, али...
„Као победник... Они морају рационално да схвате поруке које су добијали од Реал Мадрида и Јувентуса и да видимо тај нови концепт Лиге шампиона. Према идеји, доза спортске незвесности ће бити много мања, а нико се не бави тиме“.
Наш саговорник, са друге стране, критикује и инцијаторе идеје о Суперлиги.
„То је највећа маркетиншка катастрофа, почињем да сумњам да су они то намерно урадили, толико дилетантизма и одсуства осећаја за тајминг, толико непознавања духа навијача, чињенице колико је фудбал важан за политику и политичаре, нарочито у земљама које су у кризи. Био сам јако изненађен и почињем да размишљам о теорији завере, да нису они то урадили свесно, да покажу у наредном периоду колико је фудбал у опасности...“, истакао је Аврамовић.
► Разлог за „револуцију“ – чувена реплика из филма Емира Кустурице
► Ђоковићев „саборац“ покушао да подржи народ, па изазвао гнев – због лицемерја
► Од „руске револуције“ профитирао је и британски премијер /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала