Српски генијалци „покорили“ руски Ломоносов

© Фото : Спутњику уступио Душан СладићСрпски ђаци који су освојили медаље на руској олимпијади са вођом тима
Српски ђаци који су освојили медаље на руској олимпијади са вођом тима - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
Четворица српских генијалаца остварили су велики успех освојивши три сребрне и једну бронзану медаљу на 55. Међународној мендељејевској хемијској олимпијади, коју је организовао Департман за хемију московског државног универзитета Ломоносов. Тешки задаци написани на страном језику нису им били дорасли – кући су донели исти број медаља као и Кина.
На такмичењу је учествовало 145 такмичара из 28 земаља, а због панедмије вируса корона одржано је путем интернета, од 20. до 26. априла. Сребрне медаље су освојили Лазар Савић, ђак четвртог разреда Математичке гимназије из Београда, Димитрије Глигоровски, ђак трећег разреда Математичке гимназије и Василије Пантелић, ђак четвртог разреда Четрнаесте београдске гимназије, док је Огњен Алексић, ђак четвртог разреда Девете београдске гимназије, освојио бронзану медаљу.
© Фото : Спутњику уступио Душан СладићСрпски генијалци освојили три сребрне и једну бронзану медаљу на руској хемијској олимпијади
Српски генијалци освојили три сребрне и једну бронзану медаљу на руској хемијској олимпијади - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Српски генијалци освојили три сребрне и једну бронзану медаљу на руској хемијској олимпијади

Српски генијалци бриљирали на руској олимпијади

Ученици су радили два теоријска теста, два дана заредом, оба у трајању од по пет сати, на Хемијском факултету у Београду. Како кажу, задаци нису били лаки, али су задовољни својим успесима.
„Био сам на oлимпијади и раније, али није била оволико тешка и захтевна. Свакако, једно јако лепо искуство које ћу дуго памтити. С обзиром на то да смо релативно касно добили позив за ово такмичење и да су припреме биле врло интензивне тих недељу дана пред надметање, ја сам изузетно задовољан успехом. Чак ни оволико нисам очекивао, тако да сам презадовољан“, прича Лазар Савић за Спутњик.
Василију Пантелићу је ово друга Мендељејевска олимпијада:
„Мислим да је ниво тежине задатака генерално доста висок, пошто из хемије постоје Мендељејевска и Међународна хемијска олимпијада, обе интернационалне, а задаци су на овој били за нијансу тежи. Веома сам задовољан. У односу на прошлу годину је много боље“.
С друге стране, Димитрију Глигоровском је такмичење било напорно због тога што раније није учествовао у надметању које траје два дана и зато што су, како каже, припреме биле исцрпљујуће.
„Било је тешко да се навикнем на те услове, али првог дана сам прошао кроз ту баријеру. Други дан је већ био лакши. Ја сам презадовољан. Рекао бих да увек може боље, али за први пут је успех супер“, каже Димитрије.
Отежавајуће околности за ученике биле су и то што су морали да се припреме за рађење тестова преко инернета у просторији која је под камерама и то што су тестови били написани на енглеском или руском језику. Ипак, смели су да користе „Гугл преводиоца“ како би их превели.
„Дан пре такмичења имали смо техничку пробу с њима да бисмо видели да ли су све камере добро намештене. Свако од нас је имао своју камеру и била је једна која снима целу просторију у којој смо били. На крају смо скенирали и слали своје радове, али и то је било океј. Било је захтевно, тешко, али снашли смо се сви и добро смо прошли“, предочава Огњен Алексић.
© Фото : Спутњику уступио Василије ПантелићЂаци са вођом екипе др Ником Радуловићем, професором Природно-математичког факултета у Нишу
Ђаци са вођом екипе др Ником Радуловићем, професором Природно-математичког факултета у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Ђаци са вођом екипе др Ником Радуловићем, професором Природно-математичког факултета у Нишу
Профсеор Хемијског факултета у Београду Душан Сладић, који је учествовао у припреми ученика за Мендељејевску олимпијаду, каже да је врло задовољан успесима ђака, поготово због тога што је ово тек други пут да су српски ученици учествовали на том такмичењу, за које такође сматра да је можда чак и теже од Међународне хемијске олимпијаде.
„Мислим да су постигли јако добар успех зато што практично све земље бившег Совјетског Савеза и известан број источноевропских и азијских земаља учествују, а оне јако много држе до такмичења и постижу велике успехе на њима. У том контексту, процењујем да смо постигли изузетан успех. Наши ђаци су освојили исти број медаља као Кина, која је изузетно успешна на међународним олимпијадама“, истиче Сладић.

Пандемија осујетила пут у Москву

Иако су задовољни својим успесима, ученицима је жао што ове године због пандемије корона вируса нису могли да отпутују у Москву, да се друже са руским вршњацима и стекну нова искуства.
„Нисам имао шансу да отпутујем и дружим се са другарима, упознам нове људе и видим нови град. С друге стране, пријало ми је то што сам био код куће, спавао сам у свом кревету, па сам био опуштенији кад сам се припремао за Олимпијаду“, прича нам Димитрије.
С њим се слаже Лазар, који додаје:
„То ме није спречило да осетим како изгледа читаво ово искуство. Таква комуникација с људима из Русије свакако оставља утисак интернационалности. Ипак, осећај није исти као када се отуптује“.
Сви ђаци су се и раније надметали на различитим међународним или домаћим такмичењима и освајали награде из разних предмета, попут хемије, географије, физике, математике, енглеског језика...
Они су већ почели да се припремају за наредне подухвате. Први је републичко такмичење из хемије које се одржава у мају. Надају се да ће на том надметању успети да се пласирају на Српску хемијску олимпијаду, а потом и на Међународну у јулу.
Иначе, Међународна мендељејевска хемијска олимпијада престижно је међународно такмичење из хемије које већ више од пола века окупља средњошколце из различитих држава, пружајући им могућност да примене стечено знање у решавању сложених теоријских и практичних проблемa.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала