У Београду одата почаст страдалима у операцији "Бљесак"

© Tanjug / ZORAN ZESTICУ Београду одата почаст страдалима у операцији "Бљесак"
У Београду одата почаст страдалима у операцији Бљесак - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
Поводом акције "Бљесак" у којој је пре 26 година у Западној Славонији страдао велики број српских цивила, а око 15.000 Срба је напустило то подручје, данас су удружења избеглих и расељених из Хрватске у Ташмајданском парку у Београду положили венце и одали почаст страдалима.
На данашњи дан 1991. године започета је хрватска војна акција "Бљесак" - офанзива хрватских снага на подручје Западне Славоније које је тада било у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН-а.
Током дводневне операције започете око пет сати ујутру артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је преузела контролу над тим подручјем.
Према подацима Документационо информационог центра "Веритас", у тој акцији је убијено или нестало 283 Срба из Западне Славоније, до сада су пронађени посмртни остаци 162 особе, а 121 особа се и даље води као нестала.
Председник Удружења "Завичај" Ненад Абрамовић истакао је да је за само 36 сати протерано више од 15.000, а да је међу несталима 57 жена и осморо деце.
"Последица акције је било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније које је почело 1991. године акцијом ''Откос'' у којој је протерано око 4.000 Срба", казао је Абрамовић новинарима у Ташмајданском парку новинарима где је на споменик страдалим Србима у ратовима деведесетих положио венац.
© Tanjug / ZORAN ZESTICУ Београду одата почаст страдалима у операцији "Бљесак"
У Београду одата почаст страдалима у операцији Бљесак - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
У Београду одата почаст страдалима у операцији "Бљесак"
Последица акције је било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније.
Испред Јединице за специјалне операције "Црвене беретке" Милорад Муникравић каже да је "Бљесак" била терористичка акција којом је Хрватска уз помоћ НАТО-а напала заштићену зону УН и починила, истиче, језив злочин.
"Тада су страдали многи цивили јер су они били циљ напада", казао је Муникравић.
Председник Удружења бораца Крајине Милан Гаћеша оценио је да је то била усташка акција и навео да је прошло много година, а да се нажалост и даље прича иста прича.
"Протерани смо само зато што смо Срби ", додао је Гаћеша.
Због ратних злочина почињених у акцијама "Бљесак" и "Олуја", Хашки трибунал припремао је оптужницу против некадашњег председника Хрватске Фрања Туђмана који је умро 1999. године, а саслушано је и више хрватских официра осумњичених за злочине против којих нису подигнуте оптужнице.
Пред судовима у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини, против припадника хрватских снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине у тој акцији, који су и даље у преткривичној фази, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала