„У историји нема коначних решења, не смемо губити стрпљење“: Епископ Иринеј о будућности КиМ

© AP Photo / Darko VojinovicЕпископ бачки Иринеј Буловић долази у Храм Светог Саве.
Епископ бачки Иринеј Буловић долази у Храм Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Пратите нас
У историји нема коначних решења, историјске околности су променљиве и већ су се у односу на крај прошлог века промениле, можда још увек недовољно, али ми не смемо да губимо стрпљење нити да се уморимо од трпљења, изјавио је епископ бачки Иринеј о будућности Косова и Метохије и српског народа на том простору.
„Поздрав ‘догодине у Призрену’ бесмислен је само за оне чија је историјска свест непотпуна, оштећена“, рекао је епископ Иринеј у интервјуу за „Блиц“.
Истакао је да наша држава помаже српски народ и чува мир и да је то више него довољно.
Епископ бачки је поручио да у јединству духовног простора једног народа нема градације и да не постоје важније и мање важне области.
„За нашу цркву и народ једнака је важност и Дечана и Острога, и Србије и Црне Горе и КиМ, и Бачке и Срема и Баната, као и свих других крајева и крајина у којима српски народ вековима живи као аутохтони народ“, навео је Иринеј.
О положају СПЦ у Црној Гори, епископ Иринеј је истакао да су литије у тој земљи биле манифестација потпуног јединства цркве и народа, а да је народ бранећи светиње и црквену имовину, бранио и одбранио сопствени национални, културни и у првом реду црквени, православни идентитет.
Епископ је навео да су у литијама Срби, као и они који се не осећају Србима, али су православни верници, убедљиво, бројношћу, упорношћу и ненасиљем доказали народну сувереност.
„Наш народ зна да је створио ту државу, бранио је од Турака, Млечана и потоњих освајача и да је слобода Цркве и народа неприкосновена и у Црној Гори и свугде. Они који и данас муте воду и мисле да могу да се играју са том чињеницом не раде добро ни за своју државу ни за који од тамошњих народа, а ни себи не чине добро“, поручио је Иринеј.
Осврнуо се и на ситуацију са пандемијом вирусом корона истичући да нам Бог и кроз болести пружа прилику да се покажемо као његови људи - покажемо љубав и помажемо једни другима.
Он каже да је наша држава у почетку примала пријатељску помоћ, а сада је у могућности да такву помоћ пружи земљама око нас и то је за пример, захвалност и угледање.
Поручио је да кроз прослављање Васкрса — за хришћане најзначајнијег догађаја у историји света, славимо нашу веру и наду да ћемо и ми Христовим путем, путем нашег васкрсења који, како каже, значи прелазак у вечни, блажени живот пун радости, пренео је Танјуг.
„А радости нема без ближњих, без заједнице са онима које волимо. Стога ми верујемо да ћемо у вечном животу бити са својим родитељима, прецима, пријатељима. То је Васкрс“, порука је Иринеја.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала