Киргистан и Таџикистан повлаче војску са заједничке границе

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаГраничари на граници Таџикистана
Граничари на граници Таџикистана  - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Пратите нас
Киргистан и Таџикистан су почели да повлаче војску и војну технику из зоне сукоба дуж границе између две земље, саопштила је Погранична служба Националног комитета за безбедност Киргистана.
У саопштењу се наводи да је ситуација дуж граничне линије „стабилна“. Претходне ноћи нису били забележени „инциденти и размена ватре“.
„Пограничне јединице су у стању повећане борбене готовости“, наглашено је у саопштењу.
Како су саопштили у Бишкеку, две државе су се договориле да интензивирају процес демаркације границе између две државе. 
Министарство здравства Киргистана саопштило је раније да су током сукоба убијена 34 држављана Киргистана, док је 178 повређено. Више од 33.000 људи евакуисано из зоне оружаних дејстава.
Власти Таџикистана су саопштили да је у сукобима са суседом погинуло 15 особа.
Сукоб између становника пограничних рејона Киргизије и Таџикистана избио је 29. априла и прерастао је у оружани сукоб граничара. Сукоб је трајао више од шест сати, с обе стране је погинуло око 40 људи, а више од 200 је повређено.
Истог дана, Бишкек и Душанбе договорили су се о прекиду ватре и повлачењу снага, али су се пуцњаве обновиле наредног дана. Међутим, стране су постигле коначно примирје 30. априла. Како је рекао губернатор пограничне Баткенске области Омурбек Суваналијев, сви таџикистански војници су напустили територију Киргизије.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала