Међународна свемирска станица се спрема да прими последњи руски модул

© Фото : Иван Вагнер / РоскосмосПоглед на Земљу са Међународне свемирске станице
Поглед на Земљу са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Пратите нас
Теретни брод „Прогрес МС 17“ ће припремити Међународну свемирску станицу (МСС) за пријем последњег руског модула, саопштио је неименовани извор у ракетно-космичкој индустрији.
„Модул 'Наука', који ће стићи на МСС у јулу, имаће адаптер на чвору за спајање који ће омогућавати летелицама 'Сојуз' и 'Прогрес' пристајање на модул“, рекао је саговорник агенције.
Према његовим речима, адаптер ће ометати пристајање модула „Причал“ на „Науку“, зато би „Прогрес МС 17“ требало да га однесе са собом приликом одвајања од станице.
„Према плану, свемирски брод 'Прогресс МС 17' ће 2. јула прво пристати на модул 'Поиск', а крајем октобра ће прећи на модул 'Наука'. Очекује се да ће се 24. новембра, након лансирања 'Причала', теретни брод одвојити од 'Науке' узимајући са собом адаптер, и тако омогућити да чвор буде спреман за пријем новог модула“, објаснио је извор.
Како је раније саопштено, лансирање „Причала“ последњег руског модула МСС помоћу ракете „Сојуз 2.1б“ са Бајконура планирано је за 24. новембар.
Раније је саопштено да ће теретни брод лансирати ракета-носач „Сојуз 2.1.а“ са космодрома Бајконур 30. јуна.
Руски сегмент МСС се тренутно састоји од пет модула: функционални теретни блок „Зарја“ (покренут 1998. године), службени модул „Звезда“ из 2000. године, „Пирс“ из 2001. године, као и мали истраживачки модули „Поиск“ из 2009. године и „Расвет“ из 2010. године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала