Дачић: Новитет "нон пејпера" је аутономија за Србе на КиМ

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
У "нон пејперу", који је објавила приштинска Коха диторе, новитет је то што се предвиђа аутономија за Србе на северу КиМ, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.
Дачић је синоћ у емисији "Хит твит" на ТВ Пинк рекао да је тај документ бољи од Ахтисаријевог плана, али је нагласио да он није на нивоу захтева и очекивања Београда.
"Та аутономија није разрађена, не зна се да ли се завршава правом на самоопредељење", рекао је Дачић и истакао да је лоша ствар у документу то што се подразумева поштовање територијалног интегритета, али да је и то бољи предлог у односу на неке раније дате.
Он је оценио да су за Србију добре две ствари које су се појавиле у "нон пејперима" објављеним протеклих дана - то што се говори о аутономији КиМ, "коју раније нису хтели ни да помену јер нису хтели Републику Српску на Косову", као и то што се први пут у неком папиру, иако незваничном, говори о могућности неке врсте уједињења РС и Србије.
Председник Скупштине Србије и лидер СПС сматра и да ови "нон пејпери" представљају испипавање пулса и истакао да се у тим документима не говори само о РС, него о мирном растакању БиХ.
Као вредност ових папира види то што "неко већ увиђа неке реалности које постоје у региону".
Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић рекао да Србији "не пада на памет да мења принцип", као и да је Београд још пре седам, осам година, када је почео дијалог, рекао да неће признати Косово.
"Хоћемо компромис, дајте нека решења. Они мисле да ћемо ми на силу да признамо Косово, тај пут је лош, али ми ћемо сваки пут да причамо "дијалог, дијалог". Ми нећемо никада да прекидамо дијалог, ми нисмо ништа урадили да бисмо изазвали неки проблем, нама је интерес да буде мир, стабилност да би Србија могла да настави економски пут и да бисмо надокнадили све што смо изгубили ових деценија", поручио је Дачић.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала