Италијански експерт: Протеривање руских дипломата ─ као пандемија

© AP Photo / Petr David JosekАутомобил руског амбасадора у Прагу испред зграде Министарства спољних послова Чешке
Аутомобил руског амбасадора у Прагу испред зграде Министарства спољних послова Чешке - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Случајеви протеривања руских дипломата из европских земаља изгледају као талас епидемије, сматра италијански стручњак у области државне безбедности, пензионисани генерал Финансијске гарде Умберто Рапето.
Случајеви протеривања „шире се као зараза. Баш као пандемија вируса корона. Када једна земља предузме неку иницијативу, друге, са истим нивоом свести и припреме, почињу да упиру прстом на ту страну“, рекао је Рапето на конференцији за штампу.  
Раније је Праг оптужио руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Захарова: Оптужбе Бугарске и Чешке – део велике антируске кампање Запада
Као одговор на то, Москва је 20 запослених у чешкој дипломатској мисији прогласила за персоне нон грата, наводећи да су оптужбе за експлозију апсурдне, неосноване и измишљене.  
Касније је бугарско тужилаштво саопштило да се шест држављана Русије сумњичи за експлозије у фабрикама и војним складиштима у Бугарској 2011, 2015. и 2020. године. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поводом тога је изјавио да је Софија одлучила да таквим изјавама надмаши Чехе. Коментаришући изјаве Бугарске, додао је да би Русија могла да буде оптужена и за атентат на надвојводу Франца Фердинанда 1914. године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала