Медији: Нова кинеска подморница ће носити ракете које могу погодити мете у свакој тачки САД

© AP Photo / Xinhua, Zha Chunming, FileКинеска подморница
Кинеска подморница - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Нова стратешка нуклеарна подморница Народноослободилачке војске Кине може носити ракету која је способна да погоди мете на целој територији САД, пише „South China Morning Post“, позивајући се на војне изворе.
У питању је подморница пројекта 094A „Џин“, која је била представљена 30. априла у част 72. годишњице формирања Ратне морнарице кинеске војске. Она може да носи најновије интерконтиненталне ракете на чврсто гориво JL-3, домета већег од 10.000 километара (по неким оценама, чак и 12.000 километара).
„Подморница 094A је модернизована верзија подморнице типа 094. Током њене изградње био је решен кључни проблем, везан за буку, побољшањем хидрокинетичког и турбулентног система. То јој је омогућило да носи снажније ракете JL-3“, цитира лист једног од саговорника.
По његовим речима, пре модернизације, подморница овог типа је била наоружана мање моћном ракетом JL-2 која је могла да погоди мете само у североисточном делу САД. Према оценама експерата, ракета JL-3, као и њене претходнице, могу носити неколико бојевих глава са нуклеарним пуњењем.
У овом тренутку, Ратна морнарица Кине располаже са шест подморница типа 094 у различитим модификацијама и планира да изгради још две ракетне подморнице овог типа које ће заменити застареле бродове класе 092. Медији пишу да Кина планира да изгради подморнице новог типа, пројекта 096 које ће, како се претпоставља, бити предате флоти средином ове деценије и које ће бити наоружане ракетама JL-3.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала