Министарство: Новинари треба да буду независни и да раде без препрека

Телевизор - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство културе и информисања свим новинарима и медијским радницима честитало је данас Светски дан слободе медија, 3. мај, уз истицање да је од великог значаја да новинари, без обзира у којим медијима раде, увек буду независни и да њихова безбедност и професионални интегритет не смеју бити доведени у питање.
 
У саопштењу се наводи да је неопходно да новинари извештавају одговорно и професионално, поштујући етичке стандарде и принципе новинарства.
Министарство истиче да се свим представницима медија мора омогућити да без проблема или препрека обављају свој посао, а да њихова лична безбедност и професионални интегритет ни једног тренутка не смеју бити доведени у питање.
Каже се да свако демократско друштво тежи да на квалитетан начин уреди област информисања и медија, која је један од носећих стубова демократије.
Из Министарства наглашавају да су у данашње време грађани изложени великом броју информација и дезинформација, укључујући многе обмане и лажне вести, што представља један од главних изазова са којима се суочавају све државе света, као и Србија.
У протеклом периоду, подсећа се у саопштењу, Србија је донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија, чиме је показала да је посвећена стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије.
Да би могли да наставе заједнички рад на унапређењу медијске сцене, безбедности и заштити новинара, у циљу стварања бољег медијског окружења, Министарство културе и информисања покушава да конкретним активностима допринесе побољшању стања на медијској сцени.
Потпредседник Владе и министар културе Маја Гојковић је на почетку мандата повукла све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, а усвојен је и Акциони план за примену медијске стратегије за период од 2020. до 2025. године.
Уз то, формиране су Радне групе за праћење спровођења Акционог плана, као и за безбедност и заштиту новинара, под чијом је иницијативом покренут СОС телефон за све медијске раднике у циљу њихове ефикасне заштите, каже се у саопштењу.
Осим тога, приступило се системском увођењу медијске писмености у пред универзитетско образовање поводом чега је израђен приручник за медијску писменост за васпитаче, наставнике и стручне сараднике.
Министарство културе и информисања указује још једном да сви учесници у медијском свету морају да буду свесни своје улоге и значаја за стварање позитивне климе у друштву и да као такви буду одговорни за свој рад и пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност, закључује се у саопштењу.

Повереник за информације од јавног значаја: Сви органи власти да поштују слободу медија

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, позвао је данас, поводом Светског дана слободе медија, све органе власти да поштују слободу медија и изражавања и њихово право на приступ информацијама од јавног значаја.
Повереник је истакао да органи власти морају да транспарентно и благовремено објављују информације којима располажу.
Навео је да је пандемија ковида-19 показала колико је важна улога слободног новинарства кроз потребу да се грађанима пруже проверене, правовремене и поуздане информације.
''Новинари су свој задатак у овим тешким условима успешно урадили. Слобода медија представља темељ демократског друштва, владавине права, уважавања различитости и поштовања достојанства", навео је Мариновић у саопштењу.
Изразио је захвалност медијима због поштовања приватности и заштите података о личности лица која су позитивна на корона вирус објављујући , како је навео, само неопходне податке у циљу заштите јавног здравља и смањења броја оболелих.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала