Нетанијаху спреман да понуди Бенету да буде премијер годину дана

© AP Photo / Ronen ZvulunПремијер Израела Бењамин Нетанијаху
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је данас да би био спреман да преда вођство на годину дана дугогодишњем десничарском ривалу Нафталију Бенету у последњем покушају да заједно формирају нову владу.
Нетанијаху, који је провео на власти последњих 12 година, најавио је такву понуду непосредно пред истек рока за формирање владе, а овај аранжман би био крајње необичан, јер Бенет, који је кратко био министар одбране у претходној влади, води малу странку Јамина, која има само седам места од 120 у парламенту, преноси „Њујорк тајмс“.
Израелски премијер изнео је такву понуду у посту на Фејсбуку мање од 36 сати пре истека рока за формирање нове владе, наводећи да је то његов одговор на Бенетов захтев који је он током преговора изнео.
Лидер странке Јамина је у свом иницијалном одговору негирао да је на тај начин условљавао преговоре и одбацио наводе Нетанијахуа као политички спин.
На последњим изборима у марту, Ликуд који предводи израелски премијер освојио је појединачно највише места у парламенту, али ипак недовољно да и са свим коалиционим партнерима формира владу.
„Њујорк тајмс“ наводи да би чак и уз подршку Бенета, Нетанијаху морао да обезбеди још два гласа за 61, колико му је потребно за формирање већинске владе.
Ипак, подршка странке Бенета могла би бити кључна, а он је осим са блоком који предводи Нетанијаху, преговарао и са опозиционим блоком који чине странке различитог спектра, а које уједињује намера да актуелном израелском премијеру не дозволе нови мандат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала