Од зомби апокалипсе до тога да уопште не постоји: Мистерија најусамљеније куће на свету /фото/

© PixabayПусто острво
Пусто острво - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Много је прича које круже око једне једине беле куће на острву Elliðaey, јужно од Исланда, а једна од њих је да се ради о склоништу у случају апокалипсе у којој ће зомбији ходати планетом.
Тајанствене теорије појавиле су се око тога како је и зашто изграђена мала бела кућа за коју се верује да је можда и најусамљенија кућа на свету. То је једина кућица на острву Elliðaey, удаљеном острву јужно од Исланда, око које се плете низ легенди.
Према једној, кућу је саградио милијардер који је планирао да се пресели на удаљено острво у случају апокалипсе у којој би се зомбији појавили на Земљи.
View this post on Instagram

A post shared by Turid Lismoen (@turidlis)

Друга теорија каже да у тој кућици живи неки верски фанатик, пустињак. Постојала је и прича о томе да је исландска Влада поклонила острво певачици Бјорк, међутим то је демантовано. Било је чак и оних који су тврдили да кућа уопште не постоји, но фотографије које се шире и друштвеним мрежама доказују супротно.
Elliðaey је део архипелага Vestmannaeyjar, који је сада потпуно пуст, али био је насељен пре отприлике 300 година. Пет породица живело је тамо и углавном су се ослањале на риболов, лов на птице и узгој стоке.
View this post on Instagram

A post shared by HRTorz (@hrtorzphotography)

До 1930-их последњи становници напустили су острво које је од тада пусто. Стварна прича око тајновите куће далеко је мање узбудљива од теорија које се плету око ње. Кућа, заправо, служи као ловна база за групу која организује активности ловаца на острву. Имање нема струје нити воде.
Међутим, има сауну, коју напаја природни систем за прикупљање кишнице. Острво је иначе резерват природе и заштићено подручје, а туристичке агенције нуде једнодневне излете у Elliðaey, за туристе који желе истражити његово природно окружење, преноси портал "Б92" писање британских медија.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала