Стиже економски бум у сремску општину: Гигант доноси смарт фабрику и плате изнад просека

CC0 / Pixabay / Аутомобилске гуме
Аутомобилске гуме - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Општина Инђија реализује тренутно највећу и једну од најважнијих инвестиција у земљи, градњу фабрике јапанске компаније за производњу премијум ауто-гума „Тојо тајерс“, али паралелно с тим нека од предузећа која већ годинама послују у овој локалној самоуправи планирају проширење производње.
Тешке грађевинске машине на пољани између ауто-пута за Нови Сад и Инђије увелико припремају терен за будућу производну халу површине 22 хектара.
Јапанска компанија чији производи спадају у сам врх светског квалитета првобитно је планирала да у првој фази инвестиције у Инђији уложи 367 милиона евра и запосли 567 радника, али председник општине Владимир Гак у разговору за Тајнуг каже како ће Јапанци вероватно уложити петнаестак милиона евра више.

Крећу разговори за посао

„’Тојо тајерс‘ већ прикупља радне биографије кандидата за запослење, а за који дан ће почети да позивају на разговоре за добијање посла. Планирају да већ од 1. јула један број запослених почне обуку за посао. Машине на којима ће се радити су на путу ка Србији, пронашли су у Инђији простор где ће да их сместе и да обаве обуку радника“, рекао је Гак.
Он наглашава да је код Јапанаца организација на врхунском нивоу и да нема губљења времена.
„Они који буду позвани на обуку ће одмах бити запослени и примати плату. Када се заврше грађевински радови одмах покрећу производњу. Нема ту да се обука покрене кад све буде завршено. Не, све се планира унапред и ниједан минут се не губи“, истиче председник општине Инђија.
Гак напомиње да ће плате бити изнад српског просека и да ће за запослене и њихове породице то бити потпуно ново животно искуство, јер је Мицубиши корпорација којој припада „Тојо тајерс“ једна од три највеће компаније на свету.

У плану била и стаза за трке

„Осим изградње фабрике, већ се прикупљају понуде за изградњу тест стазе дуге 1,5 километар за гуме које ће се ту производити. Првобитни план је био да се изгради дужа стаза на којој би се возиле и аутомобилске трке, али је криза због пандемије променила те планове“, објашњава Гак.
Додаје како ће погони за производњу гума располагати врхунском технологијом.
„Ово ће бити смарт фабрика у којој ће машине буквално комуницирати међусобно, а физички рад који подразумевамо кад замишљамо рад у фабрици биће сведен на минимум. Радник на траци притиска дугме, нема да носи гуме и ради тежак физички посао. То ће бити фабрика истоветна оној која постоји у Јапану“, рекао је Гак.
Напоменуо је да ће у другој фази инвестиција достићи укупно милијарду евра и 1.200 запослених, али да ће производња задовољити све законом прописане еколошке стандарде.
Гак је нарочито поносан на то што у привредним зонама у Инђији нема прљавих технологија, јер сви инвеститори морају да задовоље законске стандарде заштите животне средине.

Мамац за инвеститоре

Инђија, која је већ дуго година позната као једна од најпожељнијих инвестиционих зона Србије, очито пружа добре услове инвеститорима, а неки од оних који ту већ послују најављују нова улагања.
„Пре неколико дана сам потписао решење о продаји 2,5 хектара земљишта за инвестицију из Јужноафричке Републике. Ту ће радити педесетак запослених у преради мермера и гранита за европско тржиште“, рекао је Гак. Додао је да се ради о фирми која има више рудника мермера и гранита у Јужноафричкој Републици, а одлучила је да прераду за европско тржиште пребаци у Инђију.
„Када сам преговарао са овим инвеститором, доживео сам оно о чему сам сањао пре четири године. Док сам презентовао предности Инђије као инвестиционе зоне, саговорник ме је прекинуо рекавши да он овде није случајно, јер су његови пријатељи већ инвестирали у Инђији и да он о нашој општини зна све. Само ме је замолио да му покажем која је парцела слободна, и да кренемо у процес отуђења земљишта“, испричао је Гак, преноси Б92.
Крајем априла индонежанска фабрика хране „Индофуд“, која ту послује неколико година и запошљава 200 радника је обавестила локалну самоуправу да ће почети проширење својих капацитета на нових 2.500 квадратних метара.
„Стиже им још једна производна линија какву сада већ имају и крећу са радовима врло брзо, а запослиће нових 200 радника. Рекли су ми да тада неће имати трећу смену, јер ће планирану производњу остварити у прве две смене, и тиме ће бити задовољни компанија, радници и њихове породице и општине“, закључио је Гак.
Додао је како су му индонежански инвеститори пренели да су задовољни пласманом својих производа на европском и светском тржишту, и да су успели да само од прихода фабрике у Инђији инвестирају више од два милиона евра у проширење капацитета.
Председник општине је рекао како проширење производње планира и позната компанија „Грундфос“.

Домаћа компанија

Такве планове праве и у домаћој компанији „Гас тех“, која се производњом мерно-регулационих станица за гас намењених индустрији бави двадесетак година, и нема конкуренције у тој делатности у региону.
„Почели смо од нуле, али с великом жељом за успехом, са талентованим стручним кадром, и постали смо лидер у производњи гасне опреме и гасних постројења у Србији и окружењу. Наси производи, нарочито релулатори се извозе у све земље бивше Југославије, у суседне земље, у Русију, Белорусију, Украјину и Казахстан. Тренутно смо у поступку добијања Ц знака, тако да ћемо сигурно почети да извозимо и у ЕУ“, каже за Танјуг Милена Јеремић из „Гас теха“.
Број запослених у овој компанији стално расте, тако да их је тренутно 129 радника, од чега их је 20 одсто са високом стручном спремом.
„Стално се ширимо, осавремењујемо производњу, и сигурно ће бити повећања капацитета, што има везе са ширењем извоза на ЕУ, а подразумеваће и повећање броја запослених за око 20 одсто“, навела је Јеремићева.
„Гас тех“ не само да није отпуштао раднике током ковид кризе, већ има сталну потребу за новим радницима и одличну сарадњу са локалном Техничком школом чији ученици ту долазе на праксу, јер им је посао обезбеђен.
Ова компаније има важну улогу у заштити Србије од епидемије ковида, јер су извели инсталације за гасове у обе новоизграђене ковид болнице, а исти посао их очекује и у следећој која се гради у Новом Саду.

Сачувана скоро сва радна места

Председник општине Инђија Владимир Гак нарочито је задовољан због тога што упркос економској кризи изазваној пандемијом у Инђији готово да није било отпуштања, а инвеститори не посустају.
„Победа је што смо успели да са јапанским инвеститором положимо камен-темељац у тренутку када је пандемијска криза била на врхунцу, а они нису одустали ни од једног евра улагања и ни од једног радног места. Додуше, померили смо полагање камена -темељца за неколико месеци, али ако је то цена, били смо спремни да је платимо“, истакао је Гак.
Додао је како је стопа незапослености у Инђији између три и пет одсто, отпуштања су минимална, а сви који су остали без радног места нови су могли да нађу за неколико дана.
Гак у шали каже како ће, када планиране инвестиције буду завршене Инђија имати мањак радника, али додао како то неће бити проблем, јер овај сремски градић у кругу од 40 километара има три милиона људи на располагању.
Објашњава да када брза пруга Београд – Нови Сад буде готова, из ова два града ће се стизати у Инђију за петнаестак минута, што значи да будући инвеститори неће морати да брину за радну снагу.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала