Тајна формула српских математичарки које су освојиле свет

© Фото : Спутњику уступила Миља ЈовановићМатематичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве
Математичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Ученици Математичке гимназије поново су заблистали на једном од најважнијих светских такмичења. На Европској математичкој олимпијади за девојке, "ЕГМА 2021", која је одржана онлајн у организацији Грузије, екипа елитне српске школе освојила је једну златну и три бронзане медаље.
Математика је мушки свет, али за то су најмање криве жене, одговорност је на професорима, а пре свега на родитељима који не треба да форсирају девојчице да се играју само луткама, већ да им дају и играчке које развијају логичко размишљање, кажу за Спутњик ученице Математичке гимназије које су прославиле Србију на још једном важном такмичењу.

Српске математичарке опет покориле свет

У тиму Србије су биле четири ученице, и све су освојиле медаље, Милица Вугделић златну, а Сара Драгутиновић, Невена Стојковић и Миља Јовановић, бронзану.
© Фото : Спутњику уступила Математичка гимназијаУчеснице Европске математичке олимпијаде за девојке и професори који су их припремали за такмичење
Учеснице Европске математичке олимпијаде за девојке и професори који су их припремали за такмичење - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Учеснице Европске математичке олимпијаде за девојке и професори који су их припремали за такмичење
"Златна" Милица за Спутњик каже да за ово такмичење није било припреме, јер се у менторском одељењу у које иде непрекидно ради. Додаје да јој је јасно зашто је прво питамо како се спремала, јер они који не владају добро овом материјом, углавном мисле да су математичари штребери.
"Многи људи које знам стекли су погрешан утисак о математици, зато што нису имали доброг професора у школи. Они мисле да свако ко је добар мора непрекидно да улаже у рад. То није тачно, посебно ако имате афинитет према математици, сви много радимо, али далеко од тога да носимо „тегле“ и по цео дан решавамо задатке", каже уз осмех ова ученица трећег разреда која се у слободно време бави уметношћу, цртањем.

Зашто такмичење за девојке?

Питамо је, како је могуће да у модерној Европи која истиче родну равносправност и даље постоји такмичење искуључиво за девојке. Каже да јој је то, док није схватила о чему се ради, јако сметало.
© Фото : Спутњику уступила Милица ВугделићЗлатна девојка, Милица Вугделић, жали што није отпутовала на такмичење, јер је то била прилика да види Грузију.
Златна девојка, Милица Вугделић, жали што није отпутовала на такмичење, јер је то била прилика да види Грузију. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Златна девојка, Милица Вугделић, жали што није отпутовала на такмичење, јер је то била прилика да види Грузију.
"Што се тиче тежине задатака, такмичење је увек било на нивоу, то није био проблем, али осећала сам се чудно. После сам схватила да је циљ да имамо више жена у математици. Ако је такмичење мотив, супер!", каже Милица.
Додаје да су професори који су имали највећи утицај на њу углавнм биле жене, а на питање зашто их у математици нема у истој мери као и мушкараца одговара:
"Од малена девојчице форсирају да се играју луткама и плишаним играчкама, уче да буду нежне, а мушкој деци дају играчке које развијају логичко размишљање. Генерално, нажалост, људи не виде женско дете у томе, да га усмере ка математичким занимањима. Када би се у основној школи нашла у учионици, одмах би ме ставили "у последњу клупу", што се тиче математике. Нико не би претпоставио шта ме занима, па сам раније имала осећај да треба да се доказујем, јер људима је чудно да девојчице знају математику или да према њој имају афинитет", каже Милица.

Женска олимпијада

И њена другарица из победничке екипе, Миља Јовановић каже да је сигурна да женско такмичење служи да би популаризовало математику међу девојкама.
"Генерално, слабо се виђају математичарке, али у последње време број се повећава, све их је више, баш због такмичења попут "ЕГМА". Када девојке виде да имају могућност да иду на таква високо котирана такмичења, имају и мотивацију да раде. Колико знам, ове године увели су и женску Европску олимпијаду из информатике, да би је промовисали међу девојкама", каже Миља, која када не решава задатке, трчи на хиподром, јер обожава јахање.
И она иде у трећи разред менторског, специјалног одељења за надарене. Математичка гимназија сваке године прими стотину деце, а најбоља улазе у овај разред.
© Фото : Спутњику уступила Миља ЈовановићМиља Јовановић за Спутњик каже да женска такмичења служе да би популаризовала математику међу девојчицама
Миља Јовановић за Спутњик каже да женска такмичења служе да би популаризовала математику међу девојчицама - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Миља Јовановић за Спутњик каже да женска такмичења служе да би популаризовала математику међу девојчицама
"У осмом разреду, поред пријемног за упис, бодују се и медаље које смо освојили у седмом и осмом разреду основне школе. Двадесет најбољих добија могућност да буде у менторском одељењу. Математичка гимназија јако добро нас спрема за касније, за студије, а посебно менторско одељење, пошто се ту бавимо озбиљнијом математиком", каже Миља.

Драгоцена “Петница”

Она додаје да су драгоцене и посете Истаживачкој станици "Петница", јер се учи такозвана модерна, актуелна математика, јер је градиво које се учи у школи познато стотинама година.
"У „Петници“ учимо оно што се открива у последњих 20 година, резултате који су данашњи математичари остварили, то је јако интересантно чути. Једно од омиљених предавања ми је Хешов проблем распоређивања фигура, када се једном фигуром обавија друга и тако се праве кругови фигура. Или мало старији проблем, географска карта може се обојити у две боје тако да две суседне земље нису обојене исто. Углавном се бавимо комбинаторним проблемима", каже ова надарена ученица.
CC0 / ансплеш/Antoine Dautry / Математика
Математика - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Математика
Обе награђене девојке жале што је такмичење одржано онлајн, што нису виделе Грузију, а прошле године Холандију. Олимпијаде су им до сада омогућиле да отпутују у Украјину, Бугарску, Грчку, Румунију. Искуство такмичења са путовањем немарљиво је са новим које диктира корона. Забринуте су, јер би пандемија могла да се одрази и на њихово даље школовање.
"Одувек знам да ћу студирати теоријску математику, немам проблема са одабиром смера, иностранство је занимљиво, али због ситуације са короном, теже примају иностране студенте, па не могу о томе претерано да размишљам. Тешко је уписати и у нормалним околностима, али чак бих и волела да студирам на Математичком факутету у Београду", каже добитиница злата на Европској математичкој олимпијади.
Миља ипак сања Оксфорд, али ће упис, каже, зависити од разних фактора, треба да положи пријемни, прође интервју, али и да добије стипендију.
Ове талентоване девојке имају још годину дана да се припреме за упис на факултет. У томе ће им помоћи и лидери тима који су их спремали за ЕГМО, др Милош Стојаковић и др Соња Чукић.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала