Владика Јоаникије: Муринске жртве нас опомињу да живимо у слози и љубави /видео/

© Фото : Фејсбук/Беране онлајнВладика Јоаникије
Владика Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије одржао је помен за страдале од НАТО бомбардовања у Мурини 1999. године када је погинуло шест особа од којих троје деце. Владика Јоаникије је подсетио да нас муринске жртве много обавезују и продубљују наше памћење и сећање.
“Као што се Голгота претворила у извор живота и Христова жртва просвјетила цијели свијет и привела Богу све, тако су и муринске жртве овом месту дале нови живот. Подиже се овај храм лепи и величанствени, али овај храм иако га граде мештани својим прилогом и љубављу, он ниче из крви невине деце и жртава са Мурине. Увек када служимо помен се зато сабирамо у храму на светом богослужењу, па онда овде код обновљеног споменика. Ове жртве нас много обавезују, оне продубљују наше памћење и сећање. Сабирају нас и опомињу да живимо у међусобној љубави да чувамо једни друге да се не делимо, да се не свађамо, да не правимо расколе, да будемо сложни и јаки и чврсти у вери и доброти”, поручио је Владика Јоаникије.
Он је навео да увек када дођемо овде да се поклонимо невиним жртвама ми се враћамо одавде оплемењени јер, како је додао, нас ове жртве које су се сјединиле са Христовом жртвом препорађају.
“Њиховим породицама дај Боже утехе и снаге и напретка. И свима вама да вас Бог награди за ову љубав, посебно оне који су се потрудили да се овај помен редовно одржава и да се споменик редовно одржава”, поручио је Владика.
Присјетио се бомбардовања, подсећајући да су безбожни агресори имали реч када гину невини у бомбардовањима – “то је колатерална штета”.
“То само могу да кажу они који су изгубили памет и људско осећање Не може нико бити успутна штета. Не можемо појмити какви су то умови, у сваком случају такву реч могу изговорити они који су изгубили осећање људскости, памет и част. Нарочито кад се ради о невиним жртвама о деци, а овде су пострадала деца која су нас подсетила на наше вековно страдање, девојчице, сестре од тетака Јулија и Оливера су избегле са Косова, подсећају нас на ону избеглу дјецу са Косова и Метохије која су потражила спас у Велици и Ржаници”, нагласио је он.
На помену су се окупили мештани, а присуствовали су и председник Општине Будва Марко Царевић, председник СНП-а Владимир Јоковић, потпредседник те партије Драгослав Дадо Шћекић, као и посланик Демократског фронта Милун Зоговић.
Опширније о НАТО бомбардовању СРЈ Југославије можете погледати у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала