Возачи у Србији добиће две нове врсте горива

CC0 / Пиксабеј / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Пратите нас
Оно што највише занимати возаче у новом закону о енергетици јесте чињеница да се поменутим актом дефинишу нове категорије моторних горива.
Наиме, како поручују из Министарства рударства и енергетике, нова моторна горива као што су утечњени природни гас и водоник дефинишу се како због захтева тржишта, тако и због међународно преузетих обавеза у вези са смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште из саобраћаја.
„Њиховом дефиницијом у Закону о енергетици отвара се могућност стављања ових горива на тржиште Републике Србије уколико су усаглашена са техничким и другим захтевима“, кажу у ресорном министарству.
Како додају, за грађане Републике Србије је значајно да ће снабдевачи горивом имати обавезу смањења емисија са ефектом стаклене баште, а што ће бити дефинисано Интегрисаним националним енергетским и климатским планом.
„Употреба горива које има ниже емисије свакако доприноси овом циљу“, закључују, преноси Б92.

Закон уређује тржиште природног гаса

Уз то, у области природног гаса створен је основ за имплементацију регулативе Европске уније која се тиче пре свега ефикасног транспорта природног гаса и ефикасне интеграције транспортног система природног гаса Републике Србије и транспортних система региона усклађивањем на техничком оперативном и комуникационом нивоу.
„Имплементацијом ове регулативе олакшава се оперативна сарадња између суседних оператора транспортних система. Такође, створен је основ за усклађивање транспортних тарифа, као и поступака за закуп капацитета са важећом европском регулативом. Поред тога, уводи се нова енергетска делатност и нови учесници на тржишту природног гаса – трговина природним гасом за снабдевање на велико“, напомињу.
У Министарству рударства и енергетике појашњавају да се овим додатно отвара тржиште природног гаса на начин да привредна друштва која нису регистрована у Републици Србији могу обављати ове делатности на тржишту Републике Србије.
„То је посебно значајно за рад и искориштавање постојећих и нових гасоводних капацитета у Републици Србији јер омогућава њихов закуп од стране страног правног лица не само за потребе снабдевања тржишта Републике Србије, већ и транзита за потребе снабдевања потрошача у региону, као и за повећање конкуренције на тржишту Републике Србије у снабдевању природним гасом“, закључују.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала