Поскупљује „црно злато“

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаПумпе за црпљење нафте
Пумпе за црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Цене нафте су наставиле данас раст трећи дан узастопно, јер укидање мера ограничења у Сједињеним Државама и деловима Европе наговештава раст потражње за горивом у летњој сезони и смањује забринутост због пораста броја корона случајева у Индији и Јапану.
Глобална ценовна реферeнца, северноморска нафта „брент“ ојачала је за 75 центи или 1,1 посто, на 69,63 долара за барел на трговању око поднева по средњоевропском времену, а америчка сирова нафта WTI је порасла за 67 центи или 1,0 проценат, на 66,36 долара по барелу, јавља Ројтерс.
Цене оба типа нафте бележе највише нивое од средине марта.
„До скока цена нафте дошло је услед очекивања јаке потражње како се западне економије поново отварају. На тржишту се заиста предвиђа снажан раст потрошње горива и енергије у Сједињеним Државама и Европи током летњих месеци“, каже Стивен Бренок, нафтни брокер у компанији ПВМ.
Оштар пад залиха нафте у САД, такође је допринео поскупљењу „црног злата“.
Амерички институт за нафту (АПИ) известио је да су залихе овог енергента пале за 7,7 милиона барела у недељи завршеној 30. априла, додаје Ројтерс позивајући се на два неименована тржишна извора, преноси Танјуг.
То је троструко већи пад од оног који су предвиђали аналитичари у анкети британске компаније.
Америчке залихе бензина су такође опале за 5,3 милиона барела.
Трговци сада ишчекују податке америчке Управе за енергетске информације, који треба да буду објављени касније данас, како би видели да ли и званични подаци показују тако велики пад.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала