Десет најстаријих вицева на свету

CC0 / Википедија/Olek95 / Хијероглифи
Хијероглифи - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Експерти Универзитета у Вулверхемптону открили су пре неколико година најстарију шалу на свету, којој су се пре 4.000 година смејали Сумери.
Овај виц нашао се на врху листе од десет најстаријих шала које је Универзитет објавио 2008. године, а он показује да се неке ствари, када је хумор у питању, нису промениле протеклих миленијума.
Др Пол Мекдоналд, стручњак овог универзитета, био је на челу тима који је спровео прво истраживање на ову занимљиву тему. Он и његове колеге су два месеца темељно анализирали старе текстове не би ли пронашли најстарије шале познате науци.
„Ова студија је показала да су се шале разликовале како су године пролазиле, па се неке састоје од питања и договора, док су друге мудре пословице или загонетке. Међутим, свима им је заједничко то што показују вољу да се позабаве табуима и покажу бунтовништво. Савремене игре речи, шале о девојкама из Есекса и 'клозетски хумор' имају корене у најранијим вицевима које смо пронашли овим истраживањем“, рекао је др Мекдоналд, пренела је Национална географија.
Наиме, Сумери су били љубитељи „клозетског хумора“, закључили су стручњаци, макар судећи по шали која је пронађена на плочи исписаној око 2000. године пре наше ере. Реч је о вицу који гласи:
„Шта се никад није десило до настанка света? Млада жена никада није пустила ветар у крилу свога мужа“.
Ову шалу на списку прати једна из 1600. године пре нове ере која се односи на египатског фараона, а стручњаци верују да је реч о Снефруу, првом фараону четврте династије, који је владао хиљаду година раније. Она гласи:
„Како забавити фараона који се досађује? Пустиш брод препун младих жена одевених само у рибарске мреже низ Нил и подстакнеш фараона да оде на пецање.“
Затим следи још један египатски виц, који потиче из 1100. пре наше ере.
„Жена слепа на једно око била је удата за мушкарца 20 година. Када је пронашао другу жену, рекао јој је: 'Развешћу се од тебе јер си слепа на једно око'. Она му је одговорила: 'Зар си то открио након 20 година брака?“
Шалу која следи ову на списку Универзитета у Вулверхемптону записао је Хомер у Одисеји.
„Одисеј каже киклопима да је његово право име Нико. Када Одисеј нареди својим људима да нападну киклопе, они повичу: 'Упомоћ, Нико ме (не) напада. Нико не долази у помоћ.“
Следећа шала пронађена је у Софоклеовом комаду „Цар Едип“ из 429. године пре нове ере, и сигурно вам је позната.
„Питање: Која животиње хода на све четири ујутро, на две у подне и на три увече? Одговор: Човек.“
Нешто новија од ње је египатска шала настала између 304. и 30. године пре Христа и гласи:
„Човек има још јачу жељу за парењем него магарац – новчаник је оно што га спречава.“
Наредна шала на овој листи односи се на Октавијана Августа, који је живео између 63. године пре нове ере и 14. године наше ере.
„Август је путовао кроз Империју и у гужви приметио човека који је запањујуће личио на њега. Интригиран, цар га је уписао: 'Да ли је твоја мајка некада радила у палати?' 'Не, Височанство', рекао је, али мој отац јесте.“
Затим следи виц пронађен у „Филогелосу“, најстаријој збирци шала, насталој на прелазу са четвртог на пети век наше ере.
„Желећи да научи свог магарца да не једе, један шкртица му није давао храну. Када је магарац угинуо од глади, цепидлака је рекао: 'Какав губитак. Баш кад је научио да не једе, угинуо је.“
Следећа на овом списку је шала из приближног периода, такође из „Филогелоса“.
„Када га је берберин упитао како жели да му направи фризуру, краљ је одговорио: 'У тишини'.“
Најстарија позната шала настала на тлу данашње Велике Британије потиче из десетог века и вероватно је то најстарији „масни“ виц до сада познат.
„Шта виси код мушкарчевих бедара и жели да боцне рупу која је често боцкана? Кључ.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала