Господари дубина: У Русији се обележава Дан рониоца /видео/

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаРонилац током зарањања на такмичењу "Дубина" у оквиру Међународних војних игара "Армија 2019"
Ронилац током зарањања на такмичењу Дубина у оквиру Међународних војних игара Армија 2019 - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Петог маја свој професионални празник обележавају руски рониоци. Током више од века дуге историје њихови задаци су се значајно проширили и у складу са тим данас су опремљени најсавременијом опремом и роботским системима, преноси телевизија „Звезда“.
Пре зарањања, сваки елеменат, сваки покрет се разрађује на површини. Модел уништеног цевовода – е па исти такав их чека под водом. Прво треба саставити око 50 детаља, а у мутној води скоро без икаквог осветљења испуштање из вида било какве ситнице прети да овенча неуспехом цео задатак.
Поправке било ког нивоа тежине у дубинама, спасилачке операције, извиђање подводног дела бродова и пловила или потрага за потонулим објектима – свако зарањање је изузетно важан задатак који може да обави само стручњак.
„Под водом се пре свега мора показати висока концентрација, да се ништа не изгуби, да се све обавља строго и доследно. Пожури полако, рецимо тако. Све зависи од ситуације, дешава се да се ради о минутима, секундама, када све треба урадити веома брзо, од чега може живот зависити“, објашњава командант јединице ронилаца Виктор Апрелкин.
Рониоци који зарањају на велике дубине могу се упоредити са космонаутима, не само због опреме која веома подсећа на скафандер, него и због тога што су критеријуми за одабир строги као и за лет у орбиту.
„Рониоци морају бити изузетног здравља, не пролазе без разлога специјализоване лекарске комисије. Плус, не смеју се плашити боравка под водом. То је генерално стресна ситуација за човека, зато ронилац мора бити у стању да се контролише под водом“, рекао је стручњак за роњење одреда Балтичке флоте Алексеј Подколзин.
Рониоци специјалних јединица за борбу против поморских диверзаната одговарају за организацију подводне одбране бродова, јединица па чак и читавих војних поморских база. Због тога некада морају сате да проведу под водом, да истраже сваки центиметар дна у потрази за минама или скровиштима, или да на смену данима чувају прилазе војној луци.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала