Град преузима Топовске шупе, гради се меморијални центар

© Фото : БеоинфоТоповске шупе - део некадашње касарне Војске Краљевине Југославије у којем су се налазили објекти за смештај артиљеријског оруђа.
Топовске шупе - део некадашње касарне Војске Краљевине Југославије у којем су се налазили објекти за смештај артиљеријског оруђа. - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Град Београд ће простор на Аутокоманди, на којем се налазе Топовске шупе, до краја године прогласити јавним и на њему изградити меморијални центар, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.
Тиме ће, рекао је Весић у интервјуу за “Вечерње новости”, бити исправљена велика неправда нанета страдалим Србима и Јеврејима, кад је пре петнаестак година тај простор, непримерено, продат за изградњу тржног центра.
Весић је подсетио да је у току израда Плана детаљне регулације тог дела града.
“Када крајем године План детаљне регулације буде завршен и усвојен, и када тај простор добије јавну намену, Град ће заједно са Јеврејском заједницом расписати конкурс за његово уређење и израду меморијала. Овде нису страдали само Јевреји, већ и Срби, почетком Другог светског рата баш ту су држани таоци које је немачки окупатор убијао”, рекао је Весић.
Говорећи о заштити животне средине, Весић каже ће највећи загађивачи Београда, дивље депоније и бука, бити стављени под контролу, као и да отпад неће моћи да се одлаже ни на приватним, а не само на јавним површинама.
Навео је да ће изменом прописа бити предвиђено одузимање возила онима који стварају дивље депоније.
“Тражио сам да се у оквиру измена Закона о планирању и изградњи уведе да будући инвеститори пре добијања употребне дозволе приложе доказ о кретању грађевинског отпада. А, закон о буци, који Град припрема за Министарством за заштиту животне средине, надам се у јуну може да уђе у скупштинску процедуру”, рекао је заменик градоначелника.
Навео је да ће Закон о буци омогућити локалним самоуправама да на лицу места санкционишу оне који праве буку, али и да одузму предмете који је стварају.
“Сви комунални милиционери имаће мераче јачине звука које ће моћи да употребе одмах, за чију куповину смо у Београду већ определили средства. До сада је еколошка инспекција морала да се најави и да ангажује овлашћену фирму која мери буку, а угоститељи, наравно, за то време смање музику и - буке нема”, рекао је Весић.
Појаснио је да ће угоститељи у будућности, да би могли да емитују музику после поноћи, морати да уграде акустичну изолацију и додао да ће им за то ће бити остављен разуман рок од неколико година.
На питање када ће бити успостављени критеријуми за постављање објеката на води, Весић је рекао да очекује да тај закон уђе у мају у скупштинску процедуру.
“Када буде усвојен, ми смо у обавези да донесемо план постављања објеката”, рекао је Весић.
Подсетио је да је Град добио надлежност да уређује прописе и наплаћује накнаду за постављање ових објеката за које, додаје, од 2011. године није наплатио ни динара.
“Водићемо рачуна да сви сплавови добију легалне прикључке за воду и струју, да не смеју фекалије да избацују у реку, као и да буду у обавези да чисте приобаље. Да би добили место, нови сплавови ће морати да имају сагласност Завода за урбанизам”, рекао је Весић.
Висина таксе, каже, још није позната, али ће то бити разумна цена коју ће моћи да плате и која ће бити договорена са удружењима угоститеља.
Говорећи о томе како Град планира да очисти "дивља" сметлишта, будући да ће на новој депонији у Винчи моћи да се одлаже само сортирани отпад, Весић наводи да ЈКП "Градска чистоћа" прави рециклажна дворишта на свих 17 градских општина и да ће, када то буде завршено, прећи на посао сортирања свега што се не ради на главној депонији у Винчи.
На питање зашто “Градска чистоћа” прави постројења за прераду шута, Весић је рекао да се у Београду толико много гради да капацитет депоније у Винчи није довољан.
“Зато ћемо направити три мање депоније са постројењима за прераду, па ће инвеститори моћи да бирају локацију на којој ће одлагати шут. Неком ће оне бити ближе од Винче. У Сурчину ћемо ускоро градити депонију кабастог отпада, који ће се тамо прерађивати”, навео је Весић.
Појаснио је и како ће Град сузбити таложење смећа за новчану надокнаду.
“За прекршиоце ћемо повећати казне на 100.000 динара, а уз то ћемо моћи и да одузмемо возила онима који истоварују отпад нелегално. У те промене крећемо током јесени како бахати суграђани не би могли да злоупотребљавају ни површине у приватном власништву, а не само јавном, како је сада. Постављаћемо камере, а приградске општине ће увести пољочуварске службе”, рекао је Весић.
Најавио је да ће ЈКП “Градско Зеленило" у мају набавити скупу машину које вади цело дрво са кореном како би се спасло свако здраво стабло које мора да се посече због градње.
Такође, најавио је да ће у јуну бити пуштен у рад нови градски сајт који ће бити сличан визуелном дизајну новинарских портала.
“Имаћемо видео продукцију, анализе, анимације и вести о развоју града. Београђани ће моћи да се пријаве, поставе питања, оставе податке и добију одговоре на свој мејл, СМС”, навео је Весић.
Додао је да ће грађани моћи да добију информацију о томе колико ће, на пример, радови у њиховом крају трајати, да ће им стизати информације о промени трасе линија аутобуса које пролазе кроз њихов део града, те да ће моћи да гласају за пројекте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала