Хистерија око „мирног разлаза“ – Западу би више одговарало да Срби говоре о „ратном разлазу“

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Запад, преко Валентина Инцка ствара хистерију око такозваног „мирног разлаза у БиХ“, јер ће се, у промењеним геополитичким околностима, и Срби и Хрвати изборити за своја права. Западу би вероватно више одговарало да Срби причају о „ратном разлазу“ јер овако нико не може да оспори њихове захтеве за поштовањем грађанских права.
Овако излагање Високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Саветом безбедности УН коментарише политички аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић.
Термин „миран разлаз у БиХ“, за који Инцко тврди да представља претњу, проблематичан је онима који су рушили Југославију, додаје он. Управо на овом термину виде се „двоструки аршини на квадрат“ које Запад гаји према државама насталим после распада СФРЈ – док им је у Југославији одговарао, сада се залажу за очување БиХ.

Хистерија око „мирног разлаза“ – двоструки аршини Запада

„Није им био проблем распад Југославије, а сада им је проблем што се „мала Југославија“, БиХ, љуља, A нису били за компромис деведесетих, Јасно је да се ради о превари оних који су разбили Југославију и који су желели да ослабе српски фактор стварањем разних накарадних држава на штету Срба“, каже он.
Међутим, западна геополитичка архитектура данас је заљуљана – Запад није успео да натера Србе на капитулацију, док су Русија и Кина ојачале. У таквим, промењеним околностима, јасно је да ће се Срби, пре или касније, изборити за своја права
„Срби и Хрвати не желе да живе у БиХ, јер је Сарајево показало своје право лице – њима није битно да Срби и Хрвати буду равноправни грађани, већ да буду раја, а БиХ унитарна држава под контролом муслиманске елите, као у време Османлија“, објашњава Анђелковић.

Руски став је правичан и заснован је на чињеницама

Циник би рекао да се седница Савета безбедности УН на којој је Инцко представио свој нови извештај о стању у БиХ одвијала уобичајеним током. Инцко је оптужио Србе и Хрвате, односно Републику Српску и њено политичко руководство за дестабилизацију БиХ, а као пример навео различите начине на који се ентитети боре против епидемије коронавируса. Очима Високог представника гледано, то указује да политичке елите користе епидемију за придобијање политичких поена.
САД, уз друге западне земље, наравно, подржале су Инцкове ставове, укључујући и тај да је термин „миран разлаз“ опасан и да представља претњу. Америчка амбасадорка у УН Линда Томас Гринфилд подржала је Инцков рад и нагласила да за ентитете нема будућности ван БиХ.
Међутим, заменица сталног представника Русије при УН Ана Јестигњејева истакла је да Инцко својим понашањем само провоцира тензије у БиХ.
У таквом ставу, Русија је, према Анђелковићевим речима, правична.
„То није просрпски став; то је став заснован на чињеницама. Русија је јасно рекла да Инцко неизбалансирано представља ситуацију у БиХ, односно неосновано терети РС, а све то ради да би очувао позицију ОХР, да би он опстао као Високи представник. Укратко, он пажњу преусмерава са правих проблема на лажне како би смањио своју одговорност и своју досадашњу делатност представио као исправну“, објашњава Анђелковић и додаје да Инцко ништа ње урадио за бољитак грађана у БиХ, већ је деловао са позиција сарајевске хегемонистичке политике.
Западна подршка Инцку је, према Анђелковићевим речима, очекивана јер Високи представник у крајњој линији ради оно што Вашингтон жели.
Представница Русије Ана Јестигњејева изјавила је да Инцков извештај није избалансиран и да не одражава праву ситуацију у БиХ. Према њеним речима, Инцко је информације вадио из контекста, замеривши му што постоји „тренд његовог повећаног мешања у питања на терену“.
Све проблеме, наставила је она, Инцко је приписао Србима и Хрватима како би оправдао јачање државних институција и створио „илузију“ даље потребе за останком ОХР. сматра да је Инцко представио Савету безбедности своју визију догађаја, затраживши од њега да престане да се понаша као да је изнад закона.
Такође је предложила да Савет безбедности прочита извештај који је упутила Република Српска.
„Ситуација у БиХ је стабилна, није претња међународном миру и безбедности. Не подлежимо паници коју вештачки диже високи представник“, рекла је Јестигњејева.
Јестигњејева је истакла да „праву опасност представљају они који желе да се измени Устав БиХ и да се укину ентитети“.
„Нема алтернативе договору и компромису унутар БиХ. Ако буде измена Дејтона, оне морају бити резултат договора свих страна у БиХ. Покушаји да се разори Дејтонски споразум могу имати озбиљне последице по Балкан и Европу“, рекла је руска представница у Савету безбедности УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала