Љубинка Милинчић: Русија и Кина углас: Доста је било! /видео/

© Sputnik / Дејан СимићЉубинка Милинчић
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Доста је било. Америчкој хегемонији је дошао крај, престаните да претите и да нас понижавате. Заједно ћемо вам се супротставити.
Тако би се, у неколико речи, могао сажети одговор руских и кинеских званичника на све учесталије америчке, али и европске претње и условљавања.
Када је државни секретар САД Ентони Блинкен, по ко зна који пут, изјавио да Русија и Кина, као и Иран и Северна Кореја, представљају „ратну опасност“ за САД, добио је одговор од руског министра Лаврова да ће кинеско-руски односи моћи да издрже сва искушења и умети да изађу на крај са сваким изазовом на међународној арени, а од његовог кинеског колеге Ванг Јиа да ће „по питањима заштите државног суверенитета Кина и Русија подржавати једна другу“.

Претње зближиле Русију и Кину

Пекинг, који се обично уздржава од коментара кад се директно не тичу Кине, овог пута је послао јасну поруку — америчке санкције су покушај Сједињених Држава да успоставе своју хегемонију у свету, на који ће Кина реаговати пружањем још јаче подршке Русији.
Тако се реализује управо оно чега су се бојали западни противници кажњавања Mоскве с поводом и без повода — америчке претње, упућене Русији и Кини, зближиле су те две земље и просто их натерале да се заједничким снагама бране.
Па ипак, Русија и Кина не кују планове да завладају светом и поделе га поново на два дела. Тако што ће у једном — хегемони бити оне, а у другом — Америка са њеним савезницима. Напротив, две земље стално истичу да је свет постао мултиполаран, да се друге земље убрзано развијају и да треба поштовати њихова права.

Заједно против санкција

Русија и Кина сарађују у бројним међународним организацијама, као стратешки партнери сарађују у војној, енергетској, антитерористичкој сфери, помажу једни другима у борби с наркотицима… Конфронтација са Сједињеним Државама није у њиховом интересу, али траже поштовање међународног права, Повеље уједињених нација и свих закона који регулишу међународне односе. Једнако и равноправно за све земље света. Оне истичу и обавезу пет чланица Савета безбедности да гарантују сигурност свим земљама света. Ни једна ни друга не желе да руше мостове са другим земљама, па ни са Америком која их је олако прогласила непријатељима.
Ових дана Пекинг је још једном нагласио да је против једностраних ограничења и изразио наду да ће доћи до конструктивног дијалога између Москве и Вашингтона. Разлике у ставовима између Русије и Америке морају бити уклоњене, а две државе се морају односити једна према другој с поштовањем и као равноправне државе.

Равноправност на светском тржишту 

Равноправност је термин који се све чешће помиње откад САД и неке друге земље Запада
покушавају да избаце и Русију и Кину с европског тржишта, лицемерно склапајући с њима билатералне уговоре којима осигуравају себи све оно што им је потребно.
Москва и Пекинг поштују принцип „непридруживања, неконфронтације и неусмерености против трећих држава“, што треба да послужи као чврста основа за светску стабилност. И упркос томе што Брисел њихово зближавање види као отпор Западу, односно „као одбацивање демократских вредности и противдејство ономе што они сматрају мешањем у своја унутрашња питања“, сматрају да је њихова обавеза да бране принципе међународног права и Повеље Уједињених нација, које Запад игнорише.
А што се „мешања у њихова унутрашња питања“ тиче — ту је Брисел заиста у праву. То ни Русија ни Кина неће никоме дозволити.
Претходне емисије „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала