Министри Г7: Желимо стабилне односе са Русијом

© REUTERS / POOLУчесници министарског самита земаља Г7 у Лондону
Учесници министарског самита земаља Г7 у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Министри спољних послова земаља Г7 залажу се за стабилне и предвидљиве односе са Русијом, али ће наставити да јачају своје колективне капацитете пред дејствима Москве која наводно угрожавају међународни поредак, наводи се у нацрту завршног саопштења министарског састанка у Лондону.
„Понављамо да смо заинтересовани за стабилне и предвидљиве односе са Русијом. Без обзира на то, наставићемо да јачамо своје и колективне капацитете наших партнера како бисмо се суочили и обуздали понашање Русије које угрожава међународни поредак заснован на правилима, укључујући и у областима сајбер безбедности и дезинформација“, истиче се у изјави.
У изјави се додаје да ће земље Г7 наставити да сарађују са Русијом на решавању регионалних криза и глобалних изазова као што су климатске промене, контрола наоружања, разоружање, неширење, као и миран и самопоуздан економски развој и заштита животне средине на Арктику.
Министри су изразили забринутост што Русија наставља да се понаша „негативно, неодговорно и дестабилишуће“.
„Остајемо дубоко забринути због погоршања стања са људским правима, систематских притисака на опозицију, заштитнике људских права, независних цивилних друштава и медија“, наводи се у изјави.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Шојгу: Кијев дестабилизује Донбас, НАТО регион Црног мора – Русија има одговор
Министри су такође изразили забринутост због наводног концентрисања трупа на граници са Украјином и на Криму.
„Позивамо Русију да предузме мере за деескалацију ситуације на украјинским границама и на незаконито анектираном Криму. Поново потврђујемо своју подршку независности, суверенитету и територијалном јединству Украјине у њеним међународно признатим границама, укључујући територијалне воде“, истиче се у изјави.
Русија се такође позива „да се придржава принципа ОЕБС-а и својих обавеза у погледу транспарентности активности својих оружаних снага и дејстава“.
Г7 жали због недостатка „јасног одговора“ Русије у вези са дејствима њених оружаних снага.
„Од пресудног је значаја да Москва сада у потпуности повуче своје трупе и предузме неопходне мере за смањење напетости. Изражавамо нашу дубоку забринутост због дејстава Русије усмерених на блокирање приступа одређеним областима Црног мора, укључујући и у близини незаконито анектираног Крима и у Керчком мореузу, чиме се омета приступ украјинским лукама у Азовском мору. Поздрављамо уздржаност и дипломатски приступ Украјине у овом контексту“, наглашава се у саопштењу.
Министри су, такође, подржали „нормандијски“ процес.
„Такође намеравамо да спроведемо санкције и подсећамо да трајање санкција зависи од пуног испуњавања обавеза из Минских споразума од стране Русије и од повратка Крима Украјини“, закључује се у документу.
Западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у Украјини. Вашингтон је изјавио да постоји ескалација „руске агресије“ и премештање руских трупа на Криму и на источној граници Украјине. Портпарол  руског председника Дмитриј Песков раније је изјавио да Русија премешта трупе унутар своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и не треба никога да брине.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала