Русија у жижи: Јапан позвао Г7 да се држе истог става према Москви

© AFP 2023 / KARL-JOSEF HILDENBRANDГ7 – заставе
Г7 – заставе - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Јапана Тосимицу Мотеги на другом састанку министара спољних послова земаља Г7 изразио је забринутост због читавог низа питања повезаних са Кином, а такође је додао да би земље-чланице клуба требало да разраде „заједнички приступ“ према Русији, јавља агенција Кјодо.
Према речима Мотегија, покушаји Кине да промени статус кво у Источнокинеском и Јужном кинеском мору, а такође ситуација око Тајвана и проблеми са људским правима у Синђану „изазивају озбиљну забринутост“.
На састанку се разговарало о регионалним питањима, а према наводима агенције, Велика Британија је саопштила да су поступци Русије у близини украјинске границе „погубни“.
Како је саопштио високи званичник из америчког Стејт департмента након састанка у Лондону, министри спољних послова Г7 провели су троструко више времена разговарајући о Русији и Кини, него о Авганистану или Либији.
„Почели смо у 8.45 и водили смо дискусију о Кини сат и по, затим су уследиле мање сесије – по 30 минута на Мјанмар, Либију, Сирију, сат и по на Русију, дотакавши се и Украјине и Белорусије, 30 минута на Авганистан“, рекао је представник Стејт департмента новинарима.
Он је додао да је амерички државни секретар Ентони Блинкен изложио концепт актуелне администрације САД о томе да би Русију требало „позивати на одговорност“ и истовремено тежити ка стабилнијим и предвидљивим односима.
Министри спољних послова и развоја земаља Г7 одржавају састанке у Лондону од 3. до 5. маја, што је припрема за јунски самит лидера Г7. Поред министара, састанку присуствују гости – представници Индије, Аустралије, Јужне Кореје, Јужноафричке Републике и Асоцијације држава југоисточне Азије.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала