Пандемија повећала број огласа за посао - највише за рад од куће

CC0 / / Рад од куће
Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Национална служба за запошљавање ће током ове године са пет милијарди 750 милиона динара субвенционисати различите програме запошљавања 18.000 људи.
Градови и општине до среде могу да конкуришу са својим програмима, а Национална служба за запошљавње (НСЗ) у априлу је расписала 13 јавних позива за бесповратна средства која даје послодавцима у приватном сектору и незапосленима који желе да покрену сопствени посао. Конкурси за послодавце отворени су до краја новембра, а за особе са инвалидитетом до краја године, подсећа РТС.
„Важно је напоменути да су неки конкурси отворени краће, као што је рецимо програм самозапошљавања за лица која желе да започну сопствени бизнис. Он је отворен до 17. маја. Програм јавних радова је отворен до 10. маја. Ово је и прилика да позовемо локалне самоуправе да до 5. маја поднесу своје захтеве за удруживање са НСЗ како бисмо могли да финансирамо и њихове локалне акционе планове“, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.
На подстицаје могу рачунати они који запошљавају теже категорије – неквалификоване, технолошке вишкове, старије од 50 година, оне који су дуго на евиденцији бироа, Роме и особе са инвалидитетом.
„Имамо и посебне категорије лица која се налазе у домском смештају или хранитељским породицама или жртве породичног насиља. Због тога је важно да послодавци воде рачуна која лица ангажују, да ли су она у кругу тих теже запошљивих категорија како би могли да користе субвенције“, додао је Мартиновић.
А анализа тржишта рада коју је радио „Инфостуд“ показује да је и у отежаним условима пандемије повећан број огласа за посао и то првенствено за рад од куће.
„Тако је он у почетку износио негде око 40-50 огласа месечно, и били су ти бројеви двоцифрени дуже време, али сада он већ износи, ево последњи месец има преко 200 огласа који се односе на рад од куће“, навео је Милош Турински из „Инфостуда“.
Нове технологије укинуле су многа радна места, па они који дуго чекају посао морају да се преквалификују. Зато треба искористити и те програме Националне службе за запошљавање, јер је прилагођавање захтевима тржишта неминовност, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала