Букти расни рат за све скромније ресурсе у САД: Азијати прва мета Афроамериканаца

© AFP 2022 / JUSTIN SULLIVANДемонстрације против насиља над Азијатима у Сан Франциску
Демонстрације против насиља над Азијатима у Сан Франциску - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Драстичан пораст насиља према Американцима пореклом са Далеког истока није толико повезан са пандемијом коронавируса, колико је резултат латентног сукоба између маргиналних група које се боре за скромне ресурсе. Посебну мржњу према Американцима пореклом са Далеког истока гаје Афроамериканци.
У свега два дана, догодила су се два напада на Американце азијског порекла на два краја САД. У исто време, медији преносе резултате истраживања које је спровео Центар за проучавање мржње и екстремизма Универзитета Сан Бернардино у Калифорнији које бележи драстичан пораст насиља према Американцима азијског порекла.

Све чешћи напади на Американце азијског порекла

Пандемија је, изгледа, само шлаг на торти која је одавно умешена – према речима политиколога Срђе Трифковића, расна мржња према Американцима пореклом из Азије, односно са Далеког истока, има дубље корене и неколико узрока.
Бивши председник Доналд Трамп је, истина, у почетним фазама пандемије коронавирус називао „кинеским вирусом“, али пре би се могло рећи да се, када се говори о нетрпељивости према Азијатима, ради о латентној нетрпељивости између маргиналних група.
© AFP 2022 / SPENCER PLATTГрађани Њујорка протестују против насиља над Американцима азијског порекла 4. априла. Демонстранти су захтевали да власти обрате више пажње на проблеме са којима се ова група америчких грађана суочава.
Грађани Њујорка протестују против насиља над Американцима азијског порекла 4. априла. Демонстранти су захтевали да власти обрате више пажње на проблеме са којима се ова група америчких грађана суочава. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Грађани Њујорка протестују против насиља над Американцима азијског порекла 4. априла. Демонстранти су захтевали да власти обрате више пажње на проблеме са којима се ова група америчких грађана суочава.
Главни антагонизам према Американцима пореклом са Далеког истока долази од стране Афроамериканаца, објашњава Трифковић. Бројна заједница пореклом из Кореје држи радње у гетоима у којима Афроамериканци живе. У њима су цене обичних дневних потрепштина прилично високе.
„Афроамериканци њих перципирају као некакве експлоататоре. међутим, реч је о људима нижег средњег сталежа, емигрантима који покушавају да се снађу у врло незахвалним околностима“, каже Трифковић.
Друга категорија анимозитета произилази из чињенице да су Американци азијског порекла изузетно успешни у академском смислу. У ово је наш саговорник, како каже, имао прилике да се лично увери – у једној средњој школи у Силиконској долини, од десет еквивалената „вуковаца“, седам су били азијског порекла.
„То је дошло дотле да је у инструкцијама Харварда за пријемне поене за апликанте направљена шема која би требало да њима смањи изгледе за упис у корист других не-белих група“, истиче Трифковић.
Трећи, али не најмање важан узрок повећања броја злочина из мржње над Азијатима је и повећање њиховог броја у САД, сматра Трифковић.
„Они су у протеклом периоду били веома успешни у квалификовању за разне имиграционе визе, укључујући и „Б1“, која захтева знања и искуства из дефицитарних професија, што у њиховом случају пре свега укључује информационе технологије“, објашњава Трифковић.

Поражавајући резултати

Резултати истраживања показују да је број пријављених случајева насиља према Азијатима у шеснаест највећих градова и округа САД порастао за чак 164 одсто у односу на прошлу годину. У првом кварталу 2021. истраживаћи су идентификовали 95 злочина из мржње над Азијатима, а највећи пораст таквих злочина забележен је у Њујорку – чак 223 одсто.
© AFP 2022 / JUSTIN SULLIVANДобровољци грађанске патроле пролазе Кинеском четврти у сан Франциску. Грађанске патроле патролирају кроз Кинеску четврт како би помогле грађанима да се одбране од растућег насиља.
Добровољци грађанске патроле пролазе Кинеском четврти у сан Франциску. Грађанске патроле патролирају кроз Кинеску четврт како би помогле грађанима да се одбране од растућег насиља. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Добровољци грађанске патроле пролазе Кинеском четврти у сан Франциску. Грађанске патроле патролирају кроз Кинеску четврт како би помогле грађанима да се одбране од растућег насиља.
Пораст расистичког насиља над Американцима азијског порекла поклапа се са почетком пандемије коронавируса, а подаци њујоршке полиције, на пример, које преноси часопис Тајм, још су поразнији – у 2020. стопа насиља над Азијатима у Њујорку порасла је за чак 1200 одсто у односу на 2019.
Судећи према истраживањима Универзитета у Сан Бернардину, овај тренд се наставља упркос томе што је председник Бајден, недуго пошто је преузео дужност, потписао извршну наредбу којом се осуђује дискриминација Американаца азијског порекла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала